100 éves a Víztorony

  •  
  •  
  •  

Egy mérnöki alkotás Újpest egyik szimbóluma, amely 1911-1912 között, száz évvel ezelőtt épült. Ma már ipari műemlék.

Az 1907-ben várossá nyilvánított nagyközség vezetésének halaszthatatlan feladatává vált a lakosság vízzel való ellátása. Újpest 1900-ban 41900 lakost számlált, tíz évvel később, immár három éve városi létekor, 55200-an lakták a települést. 1911.április 1-jén kezdték meg Újpesten a vízvezeték-hálózat csőfektetését, július elején pedig a víztorony építését. Újpesten 1912. június 17-én indult meg a vízszolgáltatás.

Nagy horderejű kérdés
A száz éves történet előzménye, hogy a „vízvezeték létesítésére Újpest- még mint nagyközség-hatóságát a belügyminiszter 81724/1904-ben kelt leiratában már az 1905-ös évben utasította- olvasható dr. Ugró Gyula, a város 1907-1911. közötti polgármestere Ujpest című, 1932-ben íródó monográfiájában. „Politikai és közigazgatási válságok, majd a várossá alakulás munkálatok miatt a nagy horderejű kérdéssel, a polgármester jelentése alapján- csak 1908-ik év vége felé foglalkozott Újpest város képviselőtestülete. A képviselő-testület elé terjesztett műszaki és pénzügyi szempontok szerint a víztoronnyal párhuzamosan kialakítandó népszigeti vízművet olyképpen kell megépíteni, hogy 60 000 lakos számbavétele mellett, fejenként 120 literfogyasztást véve alapul, szállítóképessége 7200 köbméter legyen”. A jövőre gondolva a feltételeket úgy szabták meg, hogy közműfogyasztásra-utak locsolására, tűzoltásra egyaránt megfelelő legyen.

Híres tervezők
Mivel a vízfogyasztás a különböző napokon nem egyenletes, célszerű volt átmeneti víztározásról is gondoskodni. A síkvidéki Újpest számára ezt kizárólag víztoronnyal lehetett megoldani, amelynek építészeti terveit Dümmerling Ödön, szerkezeti terveit a majd 1948-ban Kossuth-díjat kapó dr. Mihailich Győző egyetemi tanár, hídépítő mérnök készítette, akinek nevéhez fűződik többek között a világ akkori legnagyobb fesztávolságú vasbeton hídjának, ( Temesvár, Ligeti úti híd, 1909) és a szolnoki közúti Tisza-híd acélszerkezetének tervezése.

(Forrás: Iványi János: Az újpesti víztorony, dr. Ugró Gyula: Ujpest)
B. K



Mi létesült Újpesten a víztorony építésének korában?

Ekkor épült például az Árpádút 77. szám alatti első háromemeletes, szecessziós stílusú lakóház, amely a földszintéjén működő moziról az Apolló-ház nevet kapta. Itt volt egykor az Újpesti Vigadó.
Ebben az időben létesült a Vágóhíd, a Chinoin. Megnyílt a Népszínház, megalakultak az önkéntes mentők.