Szent István tér, a Templom utca felől fotózva

  •  
  •  
  •  

Új sorozatot indított Szerkesztőségünk, melyben egykori újpesti városképeket,
utcarészleteket szembesítünk a mával.

A villamost már hiába keressük a Szent István tér ezen szegletében, a piac és a környező üzletek, intézmények azonban ma is működnek. A lombos fák jórészt meghaltak, de gondoskodtak a pótlásukról, ha nem is ugyanott, ahol korábban álltak. A miliő maradt, ám a forgalom alaposan megduzzadt. A vásárcsarnok 1972-ben épült épületei közül a Városháza felőli első blokkot (a régi hentesüzlettel) a Szent István tér átépítése során lebontották, parkoló lett belőle. A második épületre került a mai bejáratot jelző felirat. Az akkori épület egy része a 8-as villamos végállomásaként funkcionált, a járművek innen indultak vissza a körforgalomként megoldott útra, melynek másik végpontja a Megyeri út volt. Az indítófülkét a 70-es évek végén kicserélték, aztán 2009-ben az újabbat is elbontották. Utóbb ruhaüzlet működött az egykor villamosvezetők számára fenntartott helyiségben.

A fotó 1976-77 táján készülhetett. Az előtérben egy 2000-es sorozatú, nyitott peronos ikerkocsi áll. A 8-as vonalán 1976 körül váltották fel favázas tá  aikat ezek a már acélvázas kocsiszekrénnyel szerelt villamosok. 1980 őszéig szolgáltak ezen a vonalon, a sorozat utolsó példányai 1984 augusztus végén vonultak lángvágó alá, a szintén újpesti 10A vonalról. A 8-as 1980 december 31- én szűnt meg, szerepét másnap a frissen indított 147-es busz vette át.

Á.T.

A rovat tanácsadó-szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténész. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály.