Az epret fogyaszthatjuk nyersen önmagában, de más zöld salátákra is szeletelhetünk, nemcsak gyümölcsökhöz. Tehetjük egyéb gyümölcsleves, mártás, turmix vagy fagylalt tetejére tálalás előtt. Sütemények krémjeibe, tetejére, pudingokra díszítésként. Csokoládéba mártva igazi ínyencség!
Turmixok: a hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk.
Eperturmix
3 dl tej, 15 dkg eper, 1 ek. méz, 1 cs. vaníliás cukor
Túrós eperturmix
3 dl tej, 10 dkg eper, 5 dkg túró, 1 ek. méz, 1 cs. vaníliás cukor
Csokis eperturmix
3 dl tej, 15 dkg eper, 3 dkg étcsoki, 2 ek. méz
Kókuszos eperturmix
3 dl tej, 15 dkg eper, 2 dkg kókuszreszelék, 1 ek. méz, 1 cs. vaníliás cukor
Tejmentes eperturmix
3 dl gyümölcstea, 15 dkg eper, 3 ek. méz, 1 cs. vaníliás cukor, kevés őrölt fahéj és szegfűszeg
Ízlés szerint tehetünk a turmixokba díszítésre és ízesítésre: mentalevelet, citromfűlevelet, citromkarikát, őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget, tejszínhabot.
Eperjégkocka
20 dkg eper, 1 citrom leve
Leturmixoljuk és a jégkockatartóba tesszük. Üdítők, teák, fagylaltok, pudingok, ízesítésére, díszítésére használhatjuk.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus