A nyár ontja a friss zöldségeket, gyümölcsöket az emberek szolgálatára. Ezek a táplálékok tele vannak vitálanyagokkal, az ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, flavinoidok sokaságával.
Akkor a legértékesebbek, ha nyersen fogyasztjuk. A nyári zöldségek gazdag ízvilága megszínesítheti a mindennapos ételeinket. Ezekkel nagyon sok vitális anyagot vihetünk a szervezetünkbe. Alacsony kalóriatartalmuk van, lúgosítják a szervezetet. Magas rosttartalmuk kedvezően hat a tápcsatorna működésére, a vérnyomásra, a cukorbetegségre. Alkalmazzuk bátran a sokféle zöldséget!
A nyári étlapok tele vannak főzelékekkel, zöldséges levesekkel, rakott, töltött ételekkel. Ilyenek a karalábé-, burgonya-, zöldborsó-, karfiol-, káposzta-, brokkoli-, zöldbab-, spárgaleves és -főzelék. A rakott és töltött zöldségek, mint a padlizsán, cukkini, tök, kelkáposzta, gomba. Finom mártásokat készíthetünk a paraj, a sóska, a kapor, a fokhagyma vagy gyümölcsök felhasználásával.
Legyen az ételek kísérője a sokféle saláta-alapanyagból elkészített fi nomság, amelyet az étkezés előtt fogyaszthatunk. A nyers zöldségekben sok előemésztő enzim van, amely az optimális emésztéshez és a tápanyagok hasznosulásához szükséges.
Próbáljuk ki, hogy az étkezéseket ezekkel a salátákkal kezdjük!
1. Vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát, a karalábét, a zellert, az uborkát, a cukkinit, a retket és a fejes salátát. Tegyünk hozzá aprított újhagymát, petrezselyem- és zellerzöldet. Meglocsoljuk kevés tökmagolajjal és balzsamecettel.
2. Aprítsuk fel a kínai kel, a jégsaláta, az endíviasaláta és a madársaláta leveleit. Karikázzuk fel a zöldpaprikát, az újhagymát, majd vágjuk cikkekre a paradicsomot. Olívaolajat öntsünk rá, ízesítsük balzsamecettel.
Töltsük fel szervezetünket a természet erejével, a zöldségek színes kavalkádjával!
Letter Annamária dietetikus