Már „dizánja” miatt is feltűnő, üde színfolt a Petőfi utca sarkán, a panelház tömbök között szomszédságában lévő háromszintes épület. Körülötte csalogató kerthelyiség, belépve pedig megjegyezhetetlenül sokféle sütemény, fagylalt fogad. Az emeleten egyedien megtervezett, igazi mesebeli édességbolt és dizájn-cukrászda kínálja portékáit.
Kisméretű, mindössze 48 négyzetméteres üzlethelyiséggel indult a Petőfi utca végi pavilonsoron, 30 évvel ezelőtt a Horváth Cukrászda, amely ma már a korábbi helyszíntől néhány méterre, új, exkluzív épületben és két szinten várja az újpestieket, sőt a szomszédos Rákospalotán is ők édesítik meg a helyiek mindennapjait.
A tulajdonos, Horváth Ferenc eredetileg elektrotechnikusként végzett. Már jó harmincas volt, amikor szakmát váltott, mindezt azért, hogy cukrászként dolgozó feleségével családi vállalkozást indíthassanak. Hosszú évek fáradtságos munkájával jutottak el addig, hogy az első üzlet mellé megnyithatták a ma már szintén nagy népszerűségnek örvendő rákospalotai Horváth Kertet, majd négy éve a jelenlegi helyre, egy többszintes, gyönyörű kerthelyiséggel körülvett épületbe költözhetett a cukrászda központja.
Harminc évvel ezelőtt négyen kezdték, ma a Horváth cukrászda félszáznál több alkalmazottal dolgozik, a két telephelyen. Horváth Ferenc cukrászmester vérbeli vendéglátóként végigkalauzol minket az üzlet rejtett hátsó helyiségein, ahol a sürgő-forgó cukrászok készítik, hozzák-viszik a sokféle nyalánkságot.
- Termékeink nagy része, különösen, amiből nagy mennyiség kell, a 400 négyzetméteres alapterületű rákospalotai műhelyünkben készül, az egyedi édességeket és a fagylaltokat gyártjuk itt, a Petőfi Sándor utcában. Szerencsére az üzletek igen közel találhatóak, így könnyű megszervezni a munkát, szállítást – mesél a logisztikai háttérről a cukrászmester, miközben belepillanthatunk a különleges színű, fazonú torták, krémek, sütemények előállításába. Külön helyiségben készül a többi jeges édességgel együtt „Tarzan kedvenc fagyija”. A második szinten Horváth Ferenc lánya, a stylistként ismertté vált Eszter szakmai berkekben világszerte ismert dizájn-cukrászdája csalogatja a betérőket.
A cukrászmester, mint mondja, nem csak az édességkészítést tartja fontosnak, hanem a szakmai oktatást, továbbképzést is. Ennek érdekében több lakrészt is kialakítottak az épület felső szintjén, ahol a képzéseiken, tanfolyamaikon részt vevőket szállásolják el. Tíz éve szerveznek rendszeres oktatást a vendéglátóipar különböző területén tanuló diákoknak, szakmai intézményekkel – a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskolával, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskolával és Gimnáziummal és a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskolával – együttműködve.
- Fontos a szakmai továbbképzés is. Néhány hete egy két-három napos karamell tanfolyamot szerveztünk, ezt követte egy kétnapos francia minitorta-készítő oktatás, amelyeket komoly szakemberek tartottak a jelentkezőknek – mesél az itt folyó szakmai munkáról Horváth Ferenc. – Nagyobb cukrászatokkal összefogva mi is szívesen támogatjuk az oktatást, a cukrászversenyeket, akár alapanyagok biztosításával, akár szakmai látogatásra érkező diákcsoportokat fogadásával – árulja el.
Hozzáteszi: fontos tudatosítaniuk a leendő cukrászokban: minden a jó alapanyagokon múlik. – A válság ezt a szakmát is érinti. Lehet, hogy kevesebb a vendég és kevesebb édesség is fogy, de nem szabad belemenni abba, hogy a minőség rontásával próbáljunk nagyobb haszonra szert tenni. Ugyanazt az árut lehetetlen elkészíteni olcsóbb alapanyagból, hiszen az eredeti kakaó, vaj ízét nem lehet mással leutánozni – foglalja össze véleményét a cukrász. Talán ez az oka annak, hogy újpesti és távolabbról érkező vendégeik immár évtizedek óta visszajárnak ide télen-nyáron egy-egy jó sütire, fagyira.
G.R.