A zamatos szilva kalóriaszegény, vitaminokban és ásványokban gazdag, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához. Lédús, laktató gyümölcs.
A benne lévő rost, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emésztőrendszerben, jó hashajtó.
Sok béta-karotint, xanthinát, lutein-zeaxanthinát tartalmaz. Ezeknek jótékony hatása van a látásra, a bőrre és az egészséges nyálkahártyák megőrzésére, valamint az öregedés elleni harcban.
Gazdag ásványi anyagokban, mint a kálium, amely a sejtek és a testnedvek fontos összetevője. A vasnak vörösvérsejtképző hatása van.
Gazdag vitaminkomplexekben – B-vitamin –, ezek elősegítik a szervezet fehérje- és zsíranyagcseréjét. A K-vitamin fontos a véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez, a C-vitamin hatékony antioxidáns.
A szilva oxálsavat tartalmaz, ezért vesekő betegségnél kerüljék a szilvát.
A szilvadarabok nagyon jók a salátákban, ízesítik, színesítik. Felhasználhatjuk sütemények, desszertek, lekvárok és zselék elkészítéséhez is.
Az aszalt szilva
Egy szem aszalt szilva több ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint egy marék áfonya. Magas vas-, kalcium-, szelén-, A-, B- és C-vitamin-tartalma óvja a sejteket, védelmet nyújt a daganatos, a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, és az idegrendszert erősíti. Változó korban a nőknek is igen ajánlott, mert segít megfékezni a csontritkulás folyamatát. Kiváló immunrendszer-erősítő naponta három szem aszalt szilva elfogyasztása. Hashajtó, vizelethajtó, szabályozza az emésztést, mert rostban is rendkívül gazdag. Fogyasztásával a cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak kell óvatosabban kell bánni, mivel magas a cukortartalma, 100 g aszalt szilva 300 kalóriát tartalmaz.
Lettner Annamária dietetikus