2 dl tejben 5 dkg porcukrot és 4 dkg élesztőt felfuttatunk. 50 dkg langyos liszthez keverjük, és 5 tojássárgájával, 6 dkg olvasztott vajjal, 1 evőkanál rummal összegyúrjuk. Meleg helyen 30 percig kelesztjük, majd kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra. Kerek formájúra szaggatjuk éles formával, és még 30 percig kelesztjük. Mélyedést nyomunk ujjunkkal a fánkokba, és úgy sütjük ki forró olajban. Először a bemélyedéssel lefelé legyenek a fánkok. 2-3 percig sütjük így fedő alatt, majd megfordítjuk, és fedő nélkül 1-2 percig sütjük. Így lesz szép szalagos a fánk. Szalvétára szedjük ki, és ha lecsepegett az olaj, meghintjük vaníliás porcukorral, majd baracklekvárral megtöltjük. Leönthetjük olvasztott csokoládéval is, vagy szórhatunk rá színes cukrot.
A farsangot sok ötletes étellel is hangulatosabbá tehetjük. A színek fontosságát a díszítések adhatják. Például a sós süteményt pogácsa, kocka, rombusz, rúd formában, derelyevágóval bevágva, vagy megcsavarva készíthetjük. A teteje lehet sárga, ha kurkumás tojással kenjük meg, lehet piros, ha édesnemes paprikát keverünk a tojásba, vagy ha őrölt köményt vagy szerecsendiót keverünk bele, akkor is más színű lesz. Napraforgómag, tökmag, szezámmag, lenmag, chiamag, mák, reszelt sajt díszítheti a sütemények tetejét. Egy kis ötlettel sokféle formát és színt tehetünk az asztalra.
A kevert lepények nagyon mutatósak, ha a tetejüket színes cukormázzal vonjuk be. Ezt különböző aromákkal készíthetjük, és más és más színük és ízük lesz (rózsaszín, narancs, zöld, sárga, piros). 30 dkg porcukorban 1 evőkanál vizet és 2 evőkanál aromát jól kikeverünk. Forró vízbe mártott, széles késsel bevonjuk a sütemény tetejét.
Lettner Annamária dietetikus