Várjuk a tavaszt egészségesen!

  •  
  •  
  •  

A gumós zöldségek télen is megtartják a tápanyagok nagy részét. Azoknak a zöldségeknek, amelyeknek a föld alatti részét fogyasztjuk, más jellegzetességeik vannak. A gumóknak tápanyag- és víztároló funkciójuk van, nagy mennyiségben tárolják ezeket, azonban ez a termőtalajtól is függ. A tél végén a gumós zöldségeket fogyaszthatjuk párolva köretnek, levesnek, főzeléknek, vagy pedig nyersen salátának és zöldséglének.

Gumós zöldség a burgonya, a zeller, a sárgarépa, a paszternák, a cékla, a retek, és idetartozik a hagyma is. Ezekből változatosan készíthetünk főtt ételeket, de keverhetjük más alapanyagokkal is, például rizzsel, kölessel vagy tarhonyával. A húsos ételekhez is tehetjük, mint a ragu, a göngyölt- töltött szelet. A céklát főzve is, nyersen is el lehet készíteni salátának, például zelleres burgonyasalátának, amelyben főtt alapanyagok vannak.

A böjtölést jól előkészíthetjük a lékúrákkal. A zöldségeket frissen centrifugáljuk – egyszerre többfélét is lehet. Választhatunk egy elsődleges ízt, például céklát, zellert vagy káposztát. A zöld levelekben is sok értékes biofoton van, ezért tegyünk bele friss petrezselyem, zeller, kapor, bazsalikom, metélőhagyma zöldjét, spenótot, salátalevelet. Az uborkának magas a víztartalma, jól hígítható vele a zöldségturmix. A sütőtök és a sárgarépa kellemes ízt ad a vitaminkoktélnak, de almával is ízesíthetjük még.

A citrusgyümölcsökkel is energiafeltöltést érhetünk el. A narancs, a citrom, a gránátalma, a grépfrút, a lime, a mandarin, a kivi, a banán, az ananász mind magas vitamintartalmú gyümölcsök, ízletes turmixalapanyagok.

Délelőtt 4 dl és délután 4 dl zöldség- vagy gyümölcskoktél jól felfrissít, méregtelenít, és optimális működést biztosít az egész szervezetnek.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus