Koktélok friss gyümölcsbol

  •  
  •  
  •  

A gyümölcsök mindig felfrissítik a szervezetet. A finom ízeket szívesen fogadjuk a nap minden szakában. Nagyon egészséges a napot friss gyümölcslével kezdeni. A gyümölcsökben lévő ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, valamint a bennük lévő egyszerű cukrok energiával töltik fel a szervrendszereket. A szervek működéséhez szükséges vitálanyagok gyorsan a sejtekhez jutnak. Sokféle gyümölcskoktélt készíthetünk, ízlésünknek megfelelően.

 A friss eper vagy málna illata és aromája alapot adhat a koktéloknak. Adhatunk hozzá almát, citromot, kivit, banánt. A koktél lehet tejes, amelyet ízesíthetünk joghurttal, kefirrel, túróval, vagy vizes alapú, amelyet gyümölcsteával is készíthetünk. Elturmixolhatjuk a hozzávalókat teljesen, vagy kissé darabosra hagyhatjuk. Kevés epret, málnát vagy kivit – akár olvasztott csokiba mártva is – tegyünk a kitálalt koktélba, amelyet hosszú, talpas poharakban, keverőkanállal kínálunk.

A poharakat díszítsük az alkalomnak megfelelően. A poharat a szájával lefelé fordítva narancslébe vagy citromlébe mártjuk, majd kristálycukorba.

Szép, piros almát vékonyan meghámozunk, lehetőleg egy spirálba, és ezzel a héjspirállal díszíthetjük a poharat. Fél szelet narancs, citrom vagy lime is díszítheti a pohár szélét.

Amikor nagyon meleg van, jégkockával hűsíthetjük az italt. A gyümölcskoktélokat ízesíthetjük gyümölcsös jégkockával. Ezt úgy készítjük, hogy friss gyümölcsszemet teszünk a jégkockatartóba, és teával vagy gyümölcslével töltjük fel.

Vendégváró koktél: nagy tálba aprított vegyes gyümölcsöket teszünk, és pezsgővel leöntjük. Készíthetünk szirupot fahéj-, szegfűszeg-, citromhéj-, puncsaroma-ízesítéssel, és ezt öntjük a gyümölcsökre. Kevés rummal vagy vodkával tálaljuk.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus