Békebeli kisvendéglő a kertvárosban

  •  
  •  
  •  

Tulajdonosok jöttek-mentek, néha a profi l is változott, de a Kakukk ma ismét ugyanaz, mint sok évvel ezelőtti indulásakor: egy hamisítatlan
kertvárosi kisvendéglő. Mint ilyen elképzelhetetlen terasz nélkül, amely a napokban nyitott meg. Itt elevenítettük fel Alberti Ferenccel, a jelenlegi tulajdonossal a múltat, és beszélgettünk a jelenről egy frissítő limonádé mellett.

Sorozatunk korábbi szereplőinek élete többnyire hosszú évek, évtizedek óta összefonódott vállalkozásaikéval. Ez esetben azonban egy nagy múltú étterem mai tulajdonosaival beszélgetünk, akik mindössze másfél éve vették át az üzletet. Igaz, ebből nem sokat éreznek a hozzájuk betoppanók, akiket a sok évvel ezelőtti, hagyományos kisvendéglői hangulat és békebeli ízek fogadnak.

– Fiatalon vendéglátósnak készültem, pincérként végeztem, egy ideig ezen a területen dolgoztam, ám idővel másfelé sodort az élet. Hosszú ideig semmi közöm nem volt a vendéglátáshoz, ám mindvégig éreztem, hogy egyszer majd szeretnék egy saját éttermet. Talán ezért is végeztem el ráérő időmben egy szakácsiskolát – meséli Alberti Ferenc, a Kakukk vendéglő tulajdonosa.

Egy ideje már keresgélt bérelhető üzletet, amikor egyszer a Kakukk korábbi tulajdonosával beszélgetve kiderült, éppen át szeretné adni valakinek, mivel belefáradt abba, hogy egyedül vigye az éttermet. Környékbeli törzsvendégként Alberti Ferenc a családjával ekkor már jó ideje járt a Kakukkba, így egyből tudta: megtalálta, amit keresett.

A Kakukk vendéglő – amely mai nevén a harmincas évektől ismert – helyén az újpesti emlékezet kezdete óta vendéglők voltak. Jóval a rendszerváltás előtt is hangulatos, gebines étteremként üzemelt, a környékbeli kertváros lakóinak örömére. A rendszerváltás után egy ideig presszó-söröző volt itt, míg az ezredforduló környékén olyan tulajdonosra talált a hely, aki fantáziát látott abban, hogy feltámassza a Kakukk kisvendéglői múltját. Alberti Ferencék ezt a hagyományt folytatják.

– Sem kínálatunkkal, sem árainkkal nem kívánunk versenyezni a belvárosi éttermekkel. Étlapunk főként hagyományos ízekből áll, olyan fogások is szerepelnek rajta, mint a borjúláb, a pacal, a velő vagy a szalontüdő, amelyek máshol már nemigen kaphatók, de emellett új ízekkel, trendekkel is kísérletezünk – mesél különlegességeikről az étterem-tulajdonos, aki a szakma elhivatottja. – Hogy miért kötöttem ki újra a vendéglátásnál? Talán azért, mert emberekkel foglalkozni mindig jó, ráadásul ez egy olyan szakma, ahol azonnal látszik,

ha valamit helyesen csinálsz, de az is, ha nem. Vendéglátósként pedig csak akkor jó dolgozni, ha meg van elégedve a vendég – teszi hozzá.

G. R.

Cím: Nádor utca 31. Tel.: (1) 783 0175