Az ünnepek végén és az újév elején már gondolhatunk a következő alkalomra, amikor kedveskedhetünk a családnak egy finom édességgel.
Dietetikusunk, Lettner Annamária két ajánlatot is ad neves alkalmakra, családi összejövetelekre, születésnapokra, házassági évfordulókra, nagyobb ünnepekre.
Almásrétes dióval, aszalt szilvával
Hozzávalók:
6 db réteslap
4 db alma lereszelve
15 dkg darált dió
5 dkg aszalt szilva
5 dkg kókuszvirágcukor, 1 csomag vaníliáscukor
1 evőkanál búzacsíra, 1 db citrom reszelt héja
1 – 1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
1 evőkanál szőlőmagolaj
Az almát megpároljuk, beletesszük a cukrokat, a citromhéjat, fahéjat, szegfűszeget. Az aszalt szilvát felaprítjuk, és 10 dkg dióval együtt az almához keverjük. A réteslapokat duplán nedves konyharuhára terítjük és megkenjük olajjal. A búzacsírát összekeverjük a maradék 5 dkg dióval és megszórjuk a lapokat. A lapokat félig megkenjük a kihűlt töltelékkel és a konyharuhával lazán feltekerjük. A két végét aláhajtjuk, és tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük még olajjal, majd rózsaszínűre sütjük.
A szilva helyett tehetünk bele aszalt barackot, datolyát, mazsolát, fügét, vagy más aszalt gyümölcsöt.
Narancsos gesztenye torta
Hozzávalók:
6 db tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál lisztből, 1 mokkáskanál szódabikarbónából piskótát sütünk, és 3 lapba vágjuk. (ha nincs időnk sütni, akkor vehetünk 3 karikás tortalapot készen)
2 csomag gesztenyemassza
2 dl zabtejszín vagy szójatejszín
2 db narancs leve
15 dkg vaj
1 csomag vaníliáscukor, 1 kávéskanál narancsaroma
A tetejére:2 db meghámozott narancs karikákra vágva, 2 dl cukrász tejszínhab
A hozzávalókat jól összedolgozzuk egynemű anyaggá. A krémes állagát a tejszínnel szabályozzuk. Lazíthatjuk kevés főzött vaníliapudinggal, vagy fíxálhatjuk tejben főzött zselatinnal. Megtöltjük a tortalapokat, úgy, hogy a tetejére is jusson. A narancskarikákat kimagozzuk, félbe vágjuk, és körben szépen elrendezzük. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat!