A zöldborsó finom, édeskés ízével, sokféle felhasználhatóságával nagyon kedvelt ételalapanyag. Magas tápanyagtartalom jellemzi, sok benne a vitamin, a klorofill, a fehérje, és a rost.
Olasz spagetti zöldborsóval
Hozzávalók:
50 dkg durumspagetti
5 evőkanál olívaolaj
0,5 l passzírozott paradicsom
5 evőkanál felkarikázott olíva bogyó
1 evőkanál búzakorpa
0,5 kg tisztított zöldborsó
1 nagy fej lilahagyma apróra vágva
Friss bazsalikom, rozmaring, oregánó, só, bors, ízlés szerint
20 dkg reszelt sajt
Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd az olívabogyót és zöldborsót adjuk hozzá, kevés vízzel pároljuk. Amikor félig puha a zöldborsó, hozzáöntjük a paradicsomot, búzakorpát és a zöldfűszerekket, végül sóval, borssal ízesítjük. Készre főzzük. Sós vízben megfőzzük a tésztát és leszűrjük. A tésztára tálaljuk a zöldborsós paradicsomos mártást, és megszórjuk reszelt sajttal. Friss salátát kínálunk hozzá.
Zöldborsós omlett
Hozzávalók:
5 db tojás
2 evőkanál tönkölyliszt
1 evőkanál zabkorpa
1,5 dl tejszín
1,5 dl tejföl
2 csésze tisztított zöldborsó
3 szál felkarikázott zöldhagyma
1 db hegyes erős paprika felkarikázva
4 evőkanál repceolaj
1 csokor aprított zöldpetrezselyem
Só
Keverőgéppel felverjük a tojásokat, beletesszük a sót, tejszínt, tejfölt, lisztet, zabkorpát. Simára keverjük. Egy nagy serpenyőben az olajon kissé megpirítjuk a zöldhagymát, paprikát, és a zöldborsót, majd a petrezselymet. Ráöntjük a tojásos keveréket, és lassú tűzön lapátkanállal állandóan átforgatva készre sütjük.
Félbevágott koktélparadicsommal tálaljuk. Zöld salátát adunk mellé.
Zöldséges pirog
Hozzávalók:
0,5 kg leveles tészta
1 csésze zöldborsó
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
½ db karalábé
½ db zeller
4 szál zöldhagyma
1csokor zöldpetrezselyem
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál búzacsíra
1 kávéskanál lenmagpehely
1 kávéskanál őrölt paprika
Só, bors, szerecsendió
A zöldségeket olajon felaprítva megpároljuk, fűszerezzük, és a rostokkal sűrítjük. A vékonyra kinyújtott leveles tésztát kb. 10 X 10 cm-es kockákra vágjuk, és 1 evőkanál zöldségkeveréket teszünk a kockákra. Feltekerjük, és sütőlemezre tesszük. Megkenhetjük kevés tejjel, vagy tojással és magokkal megszórhatjuk (szezámmag, napraforgómag, tökmag, chiamag). Forró sütőben pirosra sütjük. Melegen tálaljuk mártással (paradicsom, torma, fokhagyma, sajt), vagy salátákkal, vagy tejföllel, kefires túróval, pesztóval.
Jó étvágyat!
Lettner Annamária dietetikus
Normal
0
21
false
false
false
HU
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}