Hidegtálak vendégváráshoz

  •  
  •  
  •  

Nyáron a hideg ételeket részesítjük előnyben. Sok nyers zöldség, gyümölcs áll rendelkezésünkre, amiből változatos ételek készíthetők. A vendégeknek hidegtálakat kínálhatunk, melyek elkészítése, tálalása egyszerű, mutatós, praktikus. Nagyon sok zöldséget meg lehet tölteni többféle töltelékkel, ízlésünknek megfelelően. Kapros, zelleres túrókrémmel, sajtkrémekkel, mogyorókrémmel, májkrémmel, sonkakrémmel, olívakrémmel, vagy más zöldségkrémmel. Megtölthetünk sárgarépát, zellert, vajretket, karalábét, cukkinit, uborkát.

Körözöttel töltött zöldpaprika: 25 dkg túrót kikeverünk 5 dkg margarinnal, 2 szál apróra vágott újhagymával, 1 mokkáskanál fűszerpaprikával, sóval, borssal, őrölt köménymaggal. 5 db félbevágott, kicsumázott paprikát egy nagy tálra körben elrendezünk, megtöltjük a körözöttel jó púposan. Díszíthetjük zöldpetrezselyemmel vagy paradicsomkarikával.
Sajtkrémmel töltött paradicsom: 5db nagy paradicsom tetejét levágjuk, kikaparjuk a lágy részeket. Összekeverjük 20 dkg reszelt sajttal, 5 dkg margarinnal, 1 evőkanál zabkorpával, 1 csokor vágott zöldpetrezselyemmel, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval. Beletöltjük a paradicsomokba púpozva, majd a paradicsomtetőket rátesszük.
Tojáskrémmel töltött kovászos uborka: 5 db nagy kovászos uborkát félbe vágunk és eltávolítjuk a belsejét. Simára keverjük 3 db lereszelt főtt tojással, 3 dkg margarinnal, sóval, borssal, majoránnával. Megtöltjük az uborkákat. Tetejét sárgarépa-karikával, friss kaporral díszítjük.
Gyümölcsöket is megtölthetünk darált dióval, mákkal, mandulával, mogyoróval, lekvárral, mézzel. Készíthetünk töltött almát, körtét, barackot, mangót, kivit.

Lettner Annamária, dietetikus