Lencsés variációk

  •  
  •  
  •  

A téli ételek között a lencse a legkedveltebb száraz hüvelyes. A kis magvú lencse szürkészöld, a vörös lencse is kisebb szemű, a nagyobb barnás színű.

Élettani értéke nagyon magas, 25% könnyen emészthető fehérjét, szabad aminosavakat, sok lizint is tartalmaz. 10 dkg lencsében 60g szénhidrát van, összetett szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek is fogyaszthatják, alacsony a glikémiás indexe. Rosttartalma magas (31 gr), ezért laktató étel. Továbbá A vitamin, B1-, B2-vitamin, valamint vas, kálium és cinktartalma jelentős. A lencséből főzhetünk levest, főzeléket, salátát különféle ízesítéssel, köretekhez
keverhetjük. Krémet vagy fasírtot is készíthetünk. A lencse fűszere lehet a babérlevél, kakukkfű, gyömbér, római kömény.

SZÍNES LENCSESALÁTA
25 dkg vörös lencsét 10 percig és 25 dkg barna lencsét 20 percig főzzük 3 szem szegfűszeggel, 4 szem szegfűborssal, 1 mokkáskanál szerecsendióval, sóval. Megfőzzük, majd leszűrjük. 1 lilahagymát, 1 póréhagymát, 3 sárgarépát, 1 zöld zellerszárat, 2 db kápiapaprikát apró kockákra vágunk. Öntetet készítünk 2 dl tejföl, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustár, és citromlé hozzáadásával. Sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd összekeverjük a lencsével és zöldségekkel. Tálalásig hűtőben tartjuk.

VÖRÖS LENCSEFASÍRT
15 dkg vörös lencsét 10 percig, 2 bögre (2dl-es) bulgurt 15 percig annyi sós vízben főzzük, hogy éppen ellepje. Ezután összekeverjük és lefedjük. 0,5 dl olívaolajon megpirítunk 1 db aprított vöröshagymát, 1,5 evőkanál paradicsompürét, és 1 dl vízzel megfőzzük. Hozzákeverjük a lencsés keverékhez, majd letakarjuk. 1 db póréhagymát és 1 csokor petrezselymet apróra vágunk, és beletesszük a masszába. Pogácsákat gyúrunk belőle. Tálalásig hűtőbe tesszük.

LETTNER ANNAMÁRIA dietetikus