Farsangi kavalkád

  •  
  •  
  •  

A farsangi rendezvények a vidámságról, színekről szólnak, de enni mindenkinek kell. A vendégvárás is tükrözheti a farsangi hangulatot. Most elővehetjük a különféle színes alapanyagokat, tálalási eszközöket.

Több, kisebb adagokat tálaljunk, akár szilárd, akár folyékony kínálatról legyen szó. Az aprósüteményeket különféle színű, méretű tálkákba tehetjük. A gyümölcsleveket is töltsük üvegekbe, kancsóba. Az ásványvizet is feldíszíthetjük, citrom-, narancs-, mandarinkarikákkal, és vékonyan, spirálosan hámozott héjukkal. Díszíthetjük a tálkákat, üvegeket, poharakat színes szalagokkal, szalvétával.

Készíthetünk több színű és ízű pogácsát. A tésztát 3 felé osztjuk. Az egyikbe őrölt sáfrányt gyúrunk, a másikba paprikakrémet, a harmadikba tökmagkrémet gyúrunk. Így más- más színű pogácsát süthetünk. A díszítéssel is variálhatunk: a tetejére reszelt sajtot, köménymagot, tökmagot, napraforgómagot, szezámmagot szórhatunk. Megkenhetjük tökmagolajjal, paradicsompéppel, mustárral, tormakrémmel, majonézzel, sajtkrémmel. Szaggathatunk többféle méretű pogácsát, vagy kockákat vághatunk, vagy derelyevágóval csíkokra vághatjuk a tésztát.

Gyümölcssaláta: 3-3 db narancsot, mandarint, kivit, banánt, 1 db ananászt darabokra vágva több tálba elrendezünk. Meggybefőttel, dióval, mandulával, mogyoróval díszítjük.

Zöld saláta: Jégsalátát, lila káposztát, sárgarépát, kaliforniai paprikát, sütőtököt, retket vékony csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.

Öntet: citromlé, mustár, olívaolaj, tökmagolaj, só, őrölt bors, szerecsendió, vágott petrezselyem, kevés édesítőszer. Turmixoljuk össze, tegyük üvegbe. Ne öntsük a salátára, csak tegyük mellé. Tartsuk hűtőben a zöldségeket és az öntetet tálalásig!

Lettner Annamária, dietetikus