A citrusfélék védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben és erősítik az immunrendszert. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A citrusok széles választékát találhatjuk az üzletekben. A citrusgyümölcsökben sok a C-vitamin, ami flavonoidokkal együtt fordul elő, és ezek jelenlétében fokozottabban és tartósabban hat. A gyümölcssavak javítják az emésztést. Ezen kívül béta karotin, ásványi anyagok, mikro tápanyagok vannak bennük, amik értékes antioxidánsok is.
Ezek védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben, erősítik a szervezet immunrendszerét. Megelőzhetjük a felső légúti betegségeket, az influenzát. Együnk minden nap sok nyers gyümölcsöt!
A narancs, mandarin, grapefruit, pomelo akkor a legegészségesebb, ha az egész gerezdeket elfogyasztjuk, nem csak a levét facsarjuk ki. Akkor az értékes pektin is a szervezetbe kerül. A pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezáltal csökkenti a vér koleszterinszintjét, az epekőképződést, illetve fontos szerepe van a vastagbélben a rákkeltő anyagok megkötésében, és a távozásuk felgyorsításában.
A téli teákat ízesítsük frissen facsart citromlével, narancslével, mandarinlével. A héját jól mossuk meg, és abból is tehetünk bele, nagyon kellemes aromája és illata lesz a teának.
Készítsünk gyümölcssalátát!
A narancs-, mandarin- és grapefruitgerezdeket egy nagy tálra rendezzük. A kivit, banánt, datolyaszilvát megpucoljuk, feldaraboljuk, és a gerezdekre helyezzük. Piros héjú almát vékony szeletekre vágunk, és a tetejére körbe rendezzük. Díszíthetjük aprított dióval, mandulával, vagy kókuszreszelékkel.
A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk a gyümölcsöket. Facsarhatunk frissen gyümölcslevet ízlésünknek megfelelően. Ezzel készíthetünk turmixokat, müzlibe, pudingokba, desszertekbe tehetjük. A sütemények tésztáját, vagy tölteléket, krémeket ízesíthetünk vele.