Vitamindús tavaszi zöldségek

  •  
  •  
  •  

A tavaszi friss zöldségekből tápláló ételeket készíthetünk. Ilyenkor van a legtöbb vitális tápanyag bennük. Természetesen, nyersen fogyasztva kaphatjuk meg a legtöbb vitamint, ásványi anyagot és enzimet. Próbáljuk ki az aprított, nyers színes zöldségeket köretként is. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Nyers saláta: Aprítsuk fel a friss zöldségeket, tegyük egy tálba. Készítsünk öntetet szőlőmagolaj, só, bors, citromlé hozzáadásával. Öntsük a salátára. Díszítsük magokkal: szezám-, napraforgó-, chia- vagy tökmaggal, és friss zöldfűszerekkel: petrezselyem-, zeller-, bazsalikomzölddel. Más olajjal is készülhet.
Azonban kihasználhatjuk a szezonális alapanyagokból készült ételeket.

Készítsünk párolt vegyes köreteket: Ízlésünknek megfelelően összeválogatva, önállóan, vagy más köretek mellé adhatjuk. Majonézes, tejfölös salátákat, hideg tálakat díszíthetünk vele.

Tavaszi zöldségleves: Újhagyma, új sárgarépa, fehérrépa, zeller, és ezek zöldje, karalábé, fokhagyma, újburgonya felhasználásával készítsünk levest. Az aprított zöld leveleket a majdnem kész leveshez adjuk. Levesbetétnek daragaluskát adhatunk.

Töltött karalábé: A karalábékat kivájjuk, kiolajozott tepsibe tesszük, köré szórjuk a kivájt apró darabokat. Tölteléket készítünk darált hús, tojás, árpapehely, hagyma, só, bors, fűszerpaprika hozzáadásával. Beletöltjük a karalábékba. 1 dl vizet öntünk a tepsibe, és puhára sütjük. Tejföllel tálaljuk.

Salátafőzelék: Kevés kókuszolajon megpirítunk 6 gerezd zúzott fokhagymát. Két fej salátát laskára vágunk, 4 db burgonyát kockára vágunk, ezeket rátesszük a fokhagymára. Felöntjük vízzel, sóval, borssal, ecettel ízesítjük. Puhára főzzük. Végül tejfölös liszttel, kevés fűszerpaprikával behabarjuk.