A karalábénak alacsony az energiatartalma, 27 kalória, 1,7 gramm fehérjét, 6,2 gramm szénhidrátot tartalmaz, a rosttartalma 3,6 gramm, így az energiaszegény étrend jó alkotóeleme. Magas a C-vitamin tartalma, 62 milligramm, de van benne E- és B-vitamin, fólsav, pantoténsav, kalcium, kálium, magnézium, vas, foszfor, szelén, réz. A tápanyagok tárháza.
A karalábé kitűnik magas rosttartalmával, ami kedvező a tápcsatorna működésére. Az emésztőrendszeri betegségben szenvedőknek ezért nem ajánlott a túlzott fogyasztása.
Jellegzetes íze és illata van, így nem sok fűszerezést igényel, de illik hozzá a borsikafű, boróka, kapor, petrezselyem.
Változatos ételeket készíthetünk belőle. A friss leveleket is használjuk fel! Háromszor annyi vitamint tartalmaz, tápanyagokban gazdagabb, mint a gumó. Egy percig sós vízben főzzük, és ízlésünknek megfelelően bármivel megtölthetjük. Készülhet benne zöldséges rizsköret, vagy tojásos, húsos tölteléket tehetünk bele. Elkészíthetjük a leveleket úgy, mint a spenótot. Nyersen salátákra, levesekbe, köretek, feltétek díszítésére alkalmazhatjuk.
A zsenge karalábéleves újsárgarépával. újhagymával, zöldpetrezselyemmel igazi tavaszi üde étel. A levesbe tehetünk vékonyra szeletelt karalábélevelet. Készíthetjük tejfölösen vagy magyarosan. Ezeket az új zöldségeket nem kell sokáig főzni, gyorsan megpuhulnak.
A karalábéfőzeléknek, töltött karalábénak most van itt az ideje. Készítsünk párolt karalábét, tegyük a salátákba, hidegtálakhoz.
Készítsünk vitamincsemegét!
1 darab karalábét, 2 darab sárgarépát, 1 darab almát lereszelünk, kevés citromlével és mézzel ízesítjük. Szórjunk rá vágott diót, napraforgó- és szezámmagot.
Lettner Annamária dietetikus