Zöldséges falatkák, feltétek

  •  
  •  
  •  

A sütőtök gyönyörű sárga színe megszínesíti az ételeket. Édes, és sós ételekhez egyaránt alkalmazhatjuk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Tökmuffin
Hozzávalók:
0,5 kg lereszelt tök
20 dkg liszt
15 dkg nádcukor
1-1 késhegynyi őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió
0,5 csomag sütőpor
Csipet só
2 evőkanál olívaolaj
3 db tojás
1 dl víz
3 evőkanál natúr tökmag
Keverjük össze a lisztet, a sütőport, fűszereket. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, olajjal, vízzel, majd a tököt is hozzá keverjük. Beleöntjük a lisztes keverékbe. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és könnyedén beleforgatjuk a masszába. A muffin formákat ¾-ig töltjük, és mindegyik tetejére pár szem tökmag kerül. Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük tűpróbáig.

Sütőtökös palacsinta
Sűrű palacsintatésztát keverünk. Kb. 15 palacsinta tésztájához 30 dkg apróra reszelt sütőtököt keverünk és 1 evőkanál tökmaglisztet. Kiolajozott palacsintasütőben lassabb tűzön sütjük, mint a sima palacsintát, mert ez vastagabb, és tovább sül. Lekvárral, mogyorókrémmel, csicseriborsókrémmel, padlizsánkrémmel tölthetjük. Amennyiben sós palacsintát készítünk, tejföllel, vagy reszelt sajttal tálaljuk.

Zelleres tojásomlett
Hozzávalók:
15 dkg lereszelt zeller
3 db tojás
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál zabkorpa
Só, bors, római kömény, aprított zellerzöldje
Olaj a kisütéshez
A hozzávalókat összekeverjük, és forró olajban kis adagokban kisütjük. Főzelékhez vagy körethez kínáljuk.

Sárgarépás/ sütőtökös rétes
Hozzávalók:
6 lap rétes
3 db zsemle
4 dl tej
3 evőkanál búzacsíra
1 evőkanál lenmagliszt
6 db vastag főtt sárgarépa vagy 60 dkg vastag csíkokra vágott sütőtök
1 csomag aprított petrezselyem
Só, őröltbors, őrölt koriander
3 evőkanál olaj
A zsemléket tejben áztatjuk, majd jól kinyomjuk. Összedolgozzuk a fűszerekkel és a lenmagliszttel. Nedves konyharuhára terítünk 2 lap rétest. Szilikon ecsettel beolajozzuk, és meghintjük búzacsírával. Rátesszük a zsemlés tölteléket, egyenletesen elterítjük. Erre rakjuk a sárgarépa vagy sütőtökdarabokat a rétes szélességében. Feltekerjük. Minden réteslapot így töltünk meg. Előmelegített sütőben pirosra sütjük. Önálló ételként vagy feltétként tálaljuk főzelékhez vagy mártáshoz.
A zöldséges hozzávalókat változtathatjuk, felcserélhetjük. Felhasználhatunk cukkinit, paszternákot, karalábét, karfiolt, brokkolit, fejes káposztát. A fasírtba is reszeljünk mindig más-más zöldséget. Fűszerezzük másképpen, ahogy a zöldséghez illik. Ezzel is változatossá tehetjük a hétköznapokat.
Jó étvágyat!