Karácsonyi ételötletek

  •  
  •  
  •  

A karácsonyi ünnepek alatt is sok újdonságot kínálhatunk a szeretteinknek. Az ünnepi megszokott menüt is különlegessé tehetjük egy kis változtatással. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A franciasalátát szezámkrémmel, tormakrémmel, sajtkrémmel ízesíthetjük. A rántott feltéteket fűszeres tojásba, majd aprított magokkal kevert morzsába forgatjuk. A köreteket színes zöldségekkel, friss zöldfűszerekkel díszíthetjük.

Paradicsomleves sonkás zsemlegombóccal

Hozzávalók:
15 dkg passzírozott paradicsomsűrítmény
3 dl paradicsomital
1 evőkanál zabpehelyliszt
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál cukor
2 szál zellerzöld
1 kis fej vöröshagyma
Só, bors
A fenti anyagokból paradicsomlevest készítünk.

Zsemlegombóchoz:

2 db szikkadt zsemle apróra felkockázva
15 dkg főtt sonka
1 db tojás
20 dkg liszt
2 evőkanál olaj
Só, bors

A sonkát felaprítjuk, és 1 kanál olajon megpirítjuk. A másik 1 kanál olajon megpirítjuk a zsemlekockákat. A tojásból, lisztből, kevés vízből galuskatésztát keverünk, a liszttel szabályozzuk az állagát. Belekeverjük a sonkát és a zsemlét, majd összekeverjük. Olajos kézzel 2 cm-es gombócokat formálunk, amiket lobogó sós vízben kifőzünk. Amikor feljönnek a felszínre a gombócok, akkor szűrőkanállal kivesszük. Ezzel tálaljuk a paradicsomlevest.

Sütőtökös egyben sült fasírt

Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 db kinyomott áztatott zsemle
1 evőkanál zsemlemorzsa
2 db tojás
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 csokor aprított petrezselyem
1 kávéskanál fűszerpaprika
Só, bors

Az összetevőkből fasírtmasszát állítunk össze. A fele adagot olajozott munkaasztalra terítjük. 3 cm vastag kanadai tök szeletet helyezünk hosszában a hús masszára. Beborítjuk a fasírt anyaggal. Így járunk el a másik fele masszával is. Tepsibe helyezzük a rudakat, és kevés olajon, és vízzel 45 -50 percig sütjük.

Fűszeres édesburgonya

Hozzávalók:
50 dkg édesburgonya
3 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
Só, bors, rozmaring, koriander, római kömény, curry
A burgonyát hosszúkás cikkekere vágjuk és egy tepsibe terítjük. Kevés vizet öntünk alá. Az olajban elkeverjük a fűszereket, majd meglocsoljuk vele. Pirosra sütjük a sütőben.

Aszaltszilvás máktorta

Hozzávalók:
4 db tojás
25 dkg cukor
25 dkg darált mák
25 dkg liszt
2 dl szőlőmagolaj
1 citrom reszelt héja
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
20 dkg aszalt szilva

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját jól kikeverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a mákot, olajat, citromhéjat. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával. Az aszaltszilvát feldaraboljuk. A keverékhez adjuk, majd a lisztet és a habot felváltva keverjük hozzá. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 180 fokon kb. 40 percig sütjük. Tűpróbával nézzük, hogy megsült-e. Amikor kihűlt, tetejére szilvalekvárt, cukormázat, vagy olvasztott csokoládét csurgatunk.

Jó étvágyat!