A karácsonyi készülődés egyik legfontosabb része az ünnepi menü tervezése. A hagyományos ételek mellett, a megszokottól eltérő új ételek is szerepelhetnek az ünnepi étlapon.
Céklakrémleves mascarponéval: A felkockázott céklát sóval, római köménnyel megfőzzük bő vízben. 2 dl zabtejszínt, 1 evőkanál cukorral, 2 evőkanál tormakrémmel, 20 dkg mascarponéval elkeverünk, ezzel a levest behabarjuk. Az egészet leturmixoljuk.
Cukkinibe göngyölt csirkemell: A cukkinit héjával együtt hámozóval vékony csíkokra vágjuk. A csirkét is akkorára vágjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A cukkiniszeletekre rátesszük a csirkeszeleteket, és felcsavarjuk. Egy kis tepsibe tesszük szorosan egymás mellé, és kevés olajon megsütjük.
Gombás rizibizi: Kevés olajon a szeletelt gombát átpirítjuk, majd rátesszük a mirelit zöldborsót. Sóval, borssal, petrezselyemmel, majorannával ízesítjük. A rizst megpároljuk, és hozzákeverjük a zöldségeket. Tálaláskor reszelt sajttal szórjuk meg.
Zellersaláta burgonyával: A zellert és a burgonyát felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. 1 db lilahagymát vékonyra karikázunk, besózzuk. Páclevet készítünk ecet, só, cukor hozzáadásával. A leszűrt zöldségekre és a hagymára öntjük. Friss zellerzölddel díszítjük.
Mandarinos diós rétes: A darált diót porcukorral, kevés tejjel, 1 db reszelt almával felfőzzük. Mazsolával, citromhéjával ízesítjük. Végül a mandaringerezdeket felaprítjuk, és a töltelékhez keverjük. A réteslapra búzacsírát hintünk, majd a tölteléket. Felcsavarjuk, olajjal megkenjük. Tepsiben pirosra sütjük.
Menü 2
Paradicsomleves bazsalikomos zsemlegombóccal, sütőtökkel töltött egyben sült fasírt, fűszeres édesburgonya, franciasaláta szezámkrémmel, aszaltszilvás máktorta.
Lettner Annamária