Mire jók a kásák?

  •  
  •  
  •  

A kásák élettani értékeit főleg a gabonák rostjaiban lévő anyagok adják. Az üzletekben már előkészített aprított formában kaphatók. Ezek finom rostok, könnyen keverhetők folyadékokhoz. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A rostok mindig sok nedvességet szívnak fel, ezért figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyunk, ha rostokat fogyasztunk. Ellenkező esetben a bélnedveket szívják fel, ezzel pedig nehezítjük az emésztést.

A kásák finom rostjai bevonják a nyálkahártyát, felszívják a felesleges savat a gyomorban. A belekben a bélbolyhokat letisztítják, a méreganyagokat megkötik.

Sokféle kását készíthetünk: Kukorica, rizs, hajdina, árpa, zab, lenmag, chiamag, köles, tápióka, tönköly alapanyagokból. Semleges ízűek, így sósan és édesen is elkészíthetőek.

A kását önmagában is fogyaszthatjuk vízzel, tejjel, gyümölcslével, gyümölcsökkel, mézzel, lekvárral édesen, vagy zöldséglével, reszelt zöldségekkel, sósan. Gyorsan elkészíthető, könnyen emészthető étel. Sportolás előtt, és után is ajánlott a fogyasztása.

Felhasználhatjuk dúsításra vagdaltba, töltött, rakott ételekbe, zöldségraguba, szaftos ételekbe. Galuskába, zsemlegombócba, daragaluskába. A rakott ételek tetejére öntött tejfölbe is keverhetjük. A müzlit is változatossá tehetjük, ha mindig más-más kását teszünk hozzá.

Süteményeknél a rétestésztára is szórhatjuk piskótamorzsa helyett. A pitetésztákra is szórhatunk rizspelyhet, vagy kölespelyhet, mielőtt a gyümölcsöket rátesszük.

A töltelékbe is tehetjük, például a mákos vagy diós bejglibe, rétesbe, almás rétes töltelékébe. Káposztás, sütőtökös rétesbe is. A leveles tészták, linzerek, valamint palacsinták töltelékébe tehető.

Kevert sütemények tésztájába, bögrés sütikbe, vajas piskótába is alkalmazható.

Felhasználhatjuk a zsemlemorzsához keverve, a kifőtt gombócokat ebbe forgatjuk, vagy a panírozásnál.

Majonézes, kefires, joghurtos salátákba is tegyünk egy keveset.

Jó étvágyat!