Szilveszteri vendégvárás

  •  
  •  
  •  

A szilveszteri összejöveteleken is gondoskodni kell a vendégek élelmezéséről. Ez egy különleges nap, mivel csak hajnalban ér véget a buli, és éjjel is esznek. A repertoárban főszereplő a virsli, lencse, káposzta, torma, az édességeknél a gesztenye. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Lencseleves tejszínes tormával:
1 fej hagymát 4 gerezd fokhagymát, 1 szál karikázott sárgarépát kevés olajon megpirítjuk. 30 dkg beáztatott lencsét teszünk rá, és vízzel puhára főzzük. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, babérlevéllel, fűszerpaprikával. Végül behabarjuk 3 evőkanál tormakrém, 1 evőkanál zabpehelyliszt és 3 dl zabtejszín keverékével. Amennyiben ezt tálaljuk fel éjfélkor, akkor virslit karikázzunk bele.
Rakott savanyú káposzta:
1 kg savanyú káposztát 1 fej aprított hagymával kevés olajon átpirítjuk. Lestyánnal, tárkonnyal, babérlevéllel, borssal ízesítjük. Egy kiolajozott tepsibe tesszük a felét. 30 dkg darált húst, 1 fej hagymát, 4 gerezd fokhagymát kevés olajon megpároljuk, félig puhára főzzük. Sóval, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük. Felkarikázunk 2 szál kolbászt, és összeforgatjuk a hússal. A tepsiben lévő káposztára terítjük, majd a másik fele káposztával beborítjuk. 25 percig sütjük 180 fokon. 0,5 l tejfölt locsolunk a tetejére és még 20 percig sütjük.
Gesztenye rolád:
75 dkg gesztenyemasszát kevés meggylével képlékennyé gyúrjuk, 2 sütőpapír között kinyújtjuk. Belenyomkodjuk a lecsepegtetett meggyszemeket. Krémet készítünk: 4 tojássárgáját 15 dkg cukorral habosra keverjük, majd 1 dl lefőzött feketekávéval vízgőz felett sűrűre főzzük. Lehűtjük és 10 dkg vajjal elkeverjük. Ezt a krémet rákenjük a meggyre, majd feltekerjük a roládot. Díszíthetjük csokimázzal vagy kókuszreszelékkel.

Egészséges Boldog Újévet!