Ünnepi kalácsok, felfújtak

  •  
  •  
  •  

Az ünnepek után sokszor vannak maradék alapanyagok, gyümölcsök, darált magok, amikből finom, változatos édességeket, ételeket készíthetünk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Darált dió, mogyoró, mandula, kókuszreszelék felhasználása:

Készítsünk darafelfújtat, rizsfelfújtat, kiflifelfújtat a darált finomságok hozzáadásával. A tetejére rakhatunk gyümölcsöt is, például mandarin vagy narancsgerezdeket.

Sütőtök, karácsonyi fűszerek felhasználása:

Sütőtökös kuglóf

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
2 evőkanál méz
2 evőkanál tökmagolaj
20 dkg kókuszvaj
20 dkg nyírfacukor vagy nádcukor
45 dkg liszt
5 db tojás
45 dkg finomliszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
Fél citrom leve és reszelt héja
1 teáskanál fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, ánizs, szegfűszeg)

A sütőtököt 170 fokon kb 50 percig sütjük, majd meglocsoljuk a mézzel és olajjal. A vajat a cukorral, a tojások sárgájával habosra keverjük. Utána beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, fűszereket, aprított sütőtököt. A tojások keményre vert habját könnyedén beleforgatjuk. Kivajazott kuglófformába (vagy bármilyen tortaformába) öntjük, és 170 fokon 35 percig sütjük. Sütőtök helyett almával is készíthetjük, ha abból maradt. Mazsolával vagy aszalt szilvával is ízesíthetjük.

Marcipán, aszalt gyümölcs, étcsokoládé felhasználása

Jeruzsálemi kalács

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
10 dkg porcukor
1 tasak instant élesztő
3 db tojás
13 dkg olvasztott vaj
1 dl víz
csipet só

A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tojásokat adjuk hozzá. Jól dagasszuk ki a tésztát és a vizet, végül a vajat dolgozzuk bele. Fényes, rugalmas tészta lesz. Fóliába tekerjük és egy napig a hűtőben tároljuk.

Töltelék hozzávalók:
30 dkg marcipán massza
10 dkg étcsokoládé forgács
8 dkg puha vaj
1 evőkanál natúr kakaópor
1 evőkanál porcukor
5 dkg darált dió
1 evőkanál őrölt fahéj
10 dkg aprított, kandírozott színes gyümölcs

Másnap elővesszük a tésztát a hűtőből, kettévágjuk, ebből 2 kalács lesz. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát. A marcipán felét is kinyújtjuk majdnem akkorára, mint a tészta. Rátesszük a marcipánlapot a tésztára. A fele adag vajat, a kakaóport, a porcukrot, a fahéjat a diót kikeverjük. A marcipánlapra elsimítjuk. Rászórjuk a fele csokoládét és a gyümölcsöket. Jól feltekerjük, fóliába tesszük és 20 percig pihentetjük. Leszedjük a fóliát és egy nagy késsel hosszában gyorsan kettévágjuk. Összefonjuk a két darabot és kerek koszorú alakban rögzítjük a végeket. A másik fele anyagokból ugyanígy járunk el.

A tetejére cukormázat készítünk, 1,5 dl vizet 4 evőkanál barna cukorral felforralunk, és ezzel kenjük be a tésztát, ettől szép fényes lesz. 190 fokon sütjük, amíg szépen megpirul a teteje. Tűpróbával ellenőrizzük.

Gesztegyemassza, lekvár felhasználása

Gesztenyerolád

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
0,5 dl tejszín
20 dkg meggybefőtt
10 dkg lekvár
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál szőlőmagolaj
2 evőkanál víz

A gesztenyét a tejszínnel eldolgozzuk, vizes sütőpapíron téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a lekvárral, majd a lecsepegtetett meggyet rászórjuk. Óvatosan feltekerjük. A csokoládét a vízzel és az olajjal felolvasztjuk és a tekercset bevonjuk a mázzal. Hűtőben tároljuk. Amennyiben kókusz reszelék maradt, akkor azzal is bevonhatjuk a csokimáz helyett.

Jó étvágyat!