A farsangi szezonban a nagyobb társaság kerül előtérbe. Mindig nagy kérdés, hogy mivel kínálják a résztvevőket, vendégeket. Hogyan lehet tálalni, felszolgálni az ételeket, italokat, de az alkalomnak, hangulatnak, színeknek is megfeleljen. Nagyon jó megoldás erre a változatos hidegtálak készítése. Lettner Annamária dietetikus tippjei.
A hidegtálak fő alkotóelemei a színes zöldségek, gyümölcsök. Összeválogathatjuk az évszaknak megfelelő zöldségeket: sárgarépa, sütőtök, cukkini, jégcsapretek, póréhagyma, jégsaláta, lila káposzta, fehér káposzta, brokkoli, padlizsán, gomba, lila hagyma, cékla.
A színes zöldségekből salátákat készíthetünk, amit változatosan, sokféle ízesítéssel tálalhatjuk.
Majonézes vegyessaláta
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej jégsaláta
- 2 db sárgarépa
- 1 db jégcsapretek
- 1 db cékla
A póréhagymát felaprítjuk a zöldjével együtt, a sárgarépát és a jégcsapretket felkarikázzuk. A céklát vékony csíkokra reszeljük, a salátát apró laskára vágjuk.
Majonézes mártást készítünk 1 dl szőlőmagolaj, 1 dl olívaolaj, 4 evőkanál mustár, 1 evőkanál citromlé, 0,5 liter tejföl, 0,5 liter kefir hozzáadásával. Jól kikeverjük, és sóval, borssal, kevés édesítőszerrel, reszelt citromhéjával, petrezselyem zöldjével ízesítjük.
Az összekevert zöldségekre öntjük a mártást. Hűtőben tároljuk tálalásig.
Magvas zöldségsaláta
Hozzávalók:
- 0,5 kg kanadai tök vékonyra reszelve
- 1 db cukkini vékonyra csíkozva
- 1 db lila hagyma felaprítva
- 0,5 fej fehér káposzta vékonyra csíkozva
- 1 evőkanál földi mogyoró
- 1 evőkanál napraforgó mag
- 1 evőkanál tökmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 evőkanál chiamag
- 1 dl tökmagolaj
- 0,5 dl szezámolaj
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 0,5 dl balzsamecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- só, bors, őrölt szerecsendió, gyömbér, kurkuma
Az olajokat a fűszerekkel jól kikeverjük, majd beleforgatjuk a magokat. Az aprított zöldségekkel elvegyítjük.
Majonézes gomba másképp
Hozzávalók:
- 0,6 kg párolt gombafej
- 1 db lilahagyma
- 10 dkg csemege uborka
- 2 evőkanál olívabogyó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor bazsalikom
A hagymát felaprítjuk, az uborkát és az olívát karikára vágjuk. Majonézes mártást készítünk 0,5 dl olíva olaj, 1 evőkanál mustár, 1 tojás, 0,5 liter tejföl hozzáadásával. Sóval, borssal, citromlével, petrezselyemmel, bazsalikommal ízesítjük. Beleforgatjuk a zöldségeket. Hűtőben tároljuk tálalásig.
A salátákat dúsíthatjuk apró sajtkockával, ízesíthetjük almakockával, díszíthetjük zöldfűszerekkel.
Jó étvágyat!