Egyszerű téli finomságok

  •  
  •  
  •  

Az ősszel befőzött gyümölcsök felhasználásával készíthetünk változatos, egyszerű édességeket. Vegyük elő a befőtteket, lekvárokat, szörpöket, birsalmasajtot, diót, mákot, gesztenyemasszát, ami még maradt a konyhaszekrényben. Lettner Annamária tippjei.

Mákos babapiskóta meggybefőttel 

Hozzávalók:
40 dkg babapiskóta
1 üveg magozott meggybefőtt
25 dkg darált mák
15 dkg porcukor
1 evőkanál chiamag
2 dl felvert cukrásztejszín

A mákot elkeverjük a cukorral, chiamaggal és a lecsepegtetett meggyszemekkel. Egy csatos tortaformát sütőpapírral kibélelünk. Egy sor babapiskótát teszünk szorosan egymás mellé. Kevés meggylével meglocsoljuk. Rátesszük a mákos tölteléket, erre megint babapiskóta kerül. Addig rakjuk felváltva a hozzávalókat, amíg van. Tetejére meggylével meglocsolt babapiskóta kerüljön. Egy napig hűtőbe tesszük, tálaláskor tejszínhabbal díszítjük, de párszem meggy is kerülhet még rá.

Gesztenyés desszert

Hozzávalók:
25 dkg darált keksz
25 dkg gesztenyemassza
1 evőkanál kakaópor
10 dkg kókuszzsír
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg lekvár
5 dkg birsalmasajt

Félreteszünk 5 dkg kekszet. A birsalmasajtot apró kockákra vágjuk. Összegyúrjuk az összes hozzávalót, hogy formázható legyen. Az állagát szabályozhatjuk a keksz, vagy a lekvár hozzávalókkal. Kis hengereket gyúrunk és a félretett darált kekszbe forgatjuk. Tálalásig hűtőben tartjuk a desszertet. Ízlésünkhöz igazítva kókuszreszelékbe is forgathatjuk.

Színes diós puding

Hozzávalók:
1 csomag vaníliás puding
10 dkg nádcukor
0,5 dl zabtej
5 dkg vaj
Ezekből pudingot főzünk.
2,5 dl zabtej
10 dkg darált dió
1 evőkanál búzacsíra
3 dkg aszaltszilva apróra vágva
3 dkg birsalmasajt apróra vágva
3 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor

Ezeket a hozzávalókat összekeverjük, majd a pudingba forgatjuk. Kis tálkákba, poharakba tesszük. Hűtőbe tesszük 1 napig. Tálaláskor narancsszeletekkel díszíthetjük, vagy szörpöt öntünk rá.

Jó étvágyat!