A zöldségekből változatos feltéteket készíthetünk. A friss tavaszi zöldségekkel új ízeket vihetünk a család asztalára.
A különböző zöldségeket ízlésünknek megfelelően válogatva kiránthatjuk. A panír készítését változtassuk meg! Használjunk zabpehelylisztet, a tojásba keverjünk zöld fűszereket, ízesítsük őrölt szerecsendióval, korianderrel, kurkumával, gyömbérrel, római köménnyel, fehér borssal, a zöldségtől függően. A morzsa helyett rostkeverékbe forgathatjuk: búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa, lenmagpehely, útifűmaghéj keverékébe. Tehetünk bele szezámmagot, reszelt sajtot, vagy gabonapehely-keveréket.
Sült zöldségek: különféle ízű olajokban süthetjük, fűszerekben megforgatjuk, paradicsomos, tejfölös mártással, végül zöldfűszerekkel ízesítjük. Így készülhet sült gombafej, cukkini, zeller, padlizsán, kaliforniai paprika, édes burgonya, karalábé, sárgarépa, karfiol, brokkoli.
Töltött zöldségek: a kikapart vagy üreges zöldségekbe bármilyen tölteléket tehetünk ízlésünknek megfelelően. Karalábé, zeller, gomba, kaliforniai paprika lehetnek az alapanyagok. Legyünk kreatívak, a maradékokat is felhasználhatjuk, mint a rizs, pörkölt, sült hús, főtt tojás. Sütőben kevés vízzel puhára pároljuk, majd pirosra sütjük. Tetejére reszelt sajtot, tejfölt tehetünk.
Zöldség fasírtok: akár a darált húshoz keverhetjük az aprított zöldségeket, vagy önmagában készíthetünk belőle fasírtot. Készíthetjük kelkáposztából, céklából, padlizsánból, cukkiniból, sárgarépából, karfiolból, brokkoliból, gombából, zellerből, karalábéból, tökből. A darálthúsos masszába párolt egész sárgarépát, felezett gombát, zellert tehetünk, és egyben sült fasírtot süthetünk belőle.
Lettner Annamária dietetikus