Egyszerű sütemények változatosan

  •  
  •  
  •  

A süteményekhez használhatunk értékes, vitaminban, ásványi anyagban gazdag alapanyagokat. Ízesíthetjük gyümölcsökkel, dióval, mogyoróval, kókusszal, gesztenyével, mákkal. Sütés nélkül, gyorsan elkészíthetjük a desszerteket.

A tésztaalap lehet teljes kiőrlésű lisztből készült keksz, száraz kalács, zabpehely, vagy babapiskóta. Ezt ízesíthetjük mézzel, nádcukorral, agavesziruppal, karobporral, kakaóval, kókuszreszelékkel, gesztenyemasszával, dióval. Fűszereket is tehetünk bele: fahéj, szegfűszeg, gyömbér, citromhéj, ánizs. Az állagát kókuszzsírral, szőlőmagolajjal, tejszínnel szabályozhatjuk.

A töltelék választása ízlésünknek megfelelően lehet túró-, tofu-, gyümölcs-, mák-, dió-, gesztenye-, kókusz-, mandula-, mogyoró-, csokoládéalapú. Keverhetjük a darált magokat gyümölccsel is. Ezeket önállóan, vagy pudingba keverve tehetjük, és több rétegben is alkalmazhatjuk. A töltelék állagát felvert tejszínnel, zselatinnal, tejjel, fekete kávéval szabályozhatjuk. Ízesíthetjük házi lekvárral, szörppel, mézzel, tápiókasziruppal. Amennyiben nincs még friss gyümölcs, mirelitet is használhatunk.

A díszítés lehet tejszínhab, gyümölcs, kókuszreszelék, kakaópor, csokoládé, gyümölcszselé.

Diós-mákos desszert: Egy tortaformát babapiskótával kibélelünk. 2 csomag vaníliapudingot elkészítünk. Az egyikbe 10 dkg cukrozott mákot, a másikba 10 dkg cukrozott diót keverünk. A piskótára feldarabolt epret teszünk, majd ráöntjük az egyik kihűlt pudingos keveréket. Erre megint babapiskótát teszünk, majd a darabolt eper és a másik pudingos keverék kerül rá. A tetejét piskótával borítjuk, majd eperrel és tejszínhabbal díszítjük.

Lettner Annamária