A cseresznye, a meggy, a ribizli, az eper, a málna, az áfonya mind gazdag vitamin-, ásványianyag- és nyomelemforrás. A bennük lévő gyümölcssavak a kellemes üdítő hatást, kissé savanykás ízt biztosítják.
A túrógombócba tehetünk cseresznye-, meggy-, eper-, sárgabarack-tölteléket is, vagy a gombóc mellé, a császármorzsa mellé piros gyümölcsökből raguöntetet.
Süthetünk gyümölccsel töltött réteseket, vagy kevert tésztájú süteményeket. A palacsinta túrós, mákos, diós, csokis töltelékéhez keverhetünk friss gyümölcsöket is a nyári idényben. Ízesíthetjük a pudingokat, koktélokat, üdítőket vegyes gyümölcsökkel. A jégkockatartóba tegyünk piros gyümölcsöket, és töltsük fel vízzel vagy gyümölcslével. A sütemények, torták, desszertek habjait is színesíthetjük, ízesíthetjük pépesített piros gyümölcsökkel.
Készítsünk gyümölcsös darafelfújtat vagy gyümölcsrizst.
Meggyes piskóta: 2 pohár kefir, 2 pohár nádcukor, 4 pohár liszt, 1 pohár szőlőmagolaj, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csomag sütőpor, csipet só, 3 db tojás keverékét kikent tepsibe öntjük. 80 dkg magozott meggyet búzacsírába forgatunk és a tészta tetejére rendezzük. 30 percig sütjük 180 fokon, tűpróbáig.
Áfonyás morzsasüti: 0,5 kg áfonyát, lehet vegyesen is, 1 evőkanál citromlével, kevés citromhéjával, 5 dkg nádcukorral, 2 evőkanál zabpehelyliszttel, 1 teáskanál fahéjjal elkeverjük, kikent tortaformába öntjük. 10 dkg lisztet, 10 dkg nádcukrot, 5 dkg vajjal elmorzsolunk. Hozzákeverünk 10 dkg szeletelt mandula és 10 dkg zabpehely keverékét. Terítsük a lisztes keveréket az áfonyára. 40 percig sütjük 180 fokon.
Lettner Annamária