Együnk főzeléket!

  •  
  •  
  •  

A főzelékek fontos szerepet játszanak a táplálkozásunkban. Értékes ásványokat, vitaminokat, rostokat tartalmaznak a főzelék-alapanyagok. Változatosan készíthetjük el, a fűszerezéssel különböző ízű főzelékeket készíthetünk. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

Vegyíthetjük a főzelékeket: Karfiol és brokkoli, sárgarépa és zöldborsó, zöldbab és cukkini, Karalábé és burgonya, kínai kel és édes burgonya, fejes káposzta és paradicsom(püré), burgonya és paradicsom(püré), tök és padlizsán, sárgarépa és fehérrépa.

A főzelék alapanyagait párolhatjuk, vagy pürét készíthetünk belőle.

Kapros karalábéfőzelék

Hozzávalók:
– 3 db kockára vágott karalábé
– 1 db kis aprított hagyma
– 2 evőkanál repceolaj
– 1 csokor aprított kapor
– 4 dl tejföl
– 1 evőkanál zabpehelyliszt
– 1 mokkáskanál fűszerpaprika
– Só, őrölt bors

Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rátesszük a karalábét. Felöntjük kevés vízzel és sóval, borssal, kaporral puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel és a paprikával, majd behabarjuk a főzeléket. Tehetünk bele friss aprított karalábélevelet is a karalábé mellé. Ízesíthetjük kevés mustárral, reszelt citromhéjjal is.

Kakukkfüves burgonyafőzelék

Hozzávalók:
– 80 dkg kockázott burgonya
– 0,5 dl napraforgóolaj
– 1 db aprított hagyma
– 2 gerezd zúzott fokhagyma
– 4 szál friss aprított kakukkfű
– 1 késhegynyi őrölt kömény
– 2 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
– 1 kiskanál fűszerpaprika
– Só, őrölt bors

Az olajon megpirítjuk a hagymát, fokhagymát, és hozzáforgatjuk a burgonyát. Fűszerezzük kakukkfűvel és köménnyel, sóval, borssal. Vízzel puhára főzzük. Zsemleszínű rántást készítünk kevés olajon a liszttel, majd meghintjük paprikával, utána rögtön felöntjük hideg vízzel, csomómentesre keverjük és berántjuk a főzeléket. Készíthetjük kevesebb paprikával és tejföllel behabarva is.

Bazsalikomos cukkinifőzelék

Hozzávalók:
– 3 db kockázott cukkini (héjával együtt)
– 1 evőkanál olívaolaj
– 1 csokor friss aprított bazsalikom
– 1 csokor friss aprított petrezselyem
– 4 gerezd zúzott fokhagyma
– 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
– 1 evőkanál citromlé
– 1 evőkanál búzaliszt
– 4 dl tejföl
– Só, őrölt fehérbors

Az olajon átforgatjuk a cukkinit, fokhagymát, majd felöntjük vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével, zöldfűszerekkel. Puhára főzzük. A tejfölt elkeverjük a liszttel és behabarjuk a főzeléket. Tehetünk bele aprított olívabogyót is.

Jó étvágyat!

Fotó: cookpad.com