A hónap őszi gyümölcsei

  •  
  •  
  •  

A szőlő az egyik legértékesebb őszi gyümölcs. Több fajtája van a piacon, sokszínű és ízű. A szőlő magas antioxidáns tartalmával, sok vitamin- és ásványianyag-tartalmával kitűnik a gyümölcsök között.

Sok egyszerű cukrot tartalmaz, ezért gyors energiát ad az agynak. A rezveratrol tartalma kedvező hatású az immunrendszerre, és rákmegelőző hatása van. Értékes rostokat tartalmaz a héja, magjában hasznos zsírsavak vannak, mint az omega 3, 6, 9. Amennyiben elfogyasztjuk az egész szőlőszemet, akkor az összes értékes anyag a szervezetünkbe juthat.

A szőlőmagból nyert olajat étkezési és kozmetikai célokra is felhasználhatjuk. Magas víztartalma miatt, főleg a savanykás ízű fajták, jó szomjúság esetén is. Készíthetünk vegyes szőlőlevet, amit magában fogyaszthatunk, vagy a jégkockatartóban lefagyasztva ízesíthetjük vele a vizet. Gyümölcssalátába vagy édes desszertek díszítésére is használhatjuk.

Az alma egész télen jól eltartható gyümölcs. Főleg asztali gyümölcsnek fogyasztjuk, de ízletes levest, mártást is készíthetünk. A sütemények kedvelt hozzávalója az alma: almás pite, rétes, piskóta, palacsinta. Magas rosttartalma és pektintartalma kedvező a bélrendszer működésére.

A körte aromás íze jól alkalmazható más gyümölcsökből készült ételekhez. Párolva kellemes ízt ad a sülthúsokhoz, sült zöldségekhez: padlizsán, cukkini, édes burgonya, sárgarépa, zöldborsó. Édességnek megtölthetjük lekváros túróval, vagy pudigokba szeletelhetjük.

Az őszibarack édes ízével kedvelt asztali gyümölcs-, de leves-, mártás- és lekvárkészítéshez is jól alkalmazható. Rizsfelfújtba is tehetjük a megtöltött barackot, amibe darált mandulát, kókuszt és lekvárt kevertünk.