Sütőtök nem csak sütve

  •  
  •  
  •  

Kedvelt téli zöldségünk a sütőtök. Szép sárga színe a magas karotintartalomnak köszönhető, ami értékes antioxidáns. Jól emészthető, finom rostokat tartalmaz, a kímélő étrendben is alkalmazható. A legtöbbször a sütőben sütik meg a szeleteket, azonban sok ételt készíthetünk belőle változatosan.

A sütőtököt felhasználhatjuk nyersen a francia salátához, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, párolhatjuk vegyes körethez, főzhetjük zöldséglevesekbe. Önálló köretként darabolva vagy pürének elkészítve. Vegyesen jól illik hozzá a sárgarépa, burgonya, paszternák, édesburgonya.

Sütőtökkrémleves:
Sós vízben megfőzzük a felkockázott tököt. Fűszerezzük szerecsendióval, gyömbérrel, római köménnyel, kurkumával. Besűrítjük 1-1 kiskanál zabpehelyliszttel, zabkorpával, majd főzőtejszínnel. Végül turmixoljuk az egész levest. Tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk.

Sütőtökös rétes: 0,5 kg tököt, 2 db almát lereszelünk, 1 db narancsot felkockázunk, 1 evőkanál búzacsírát, 2 evőkanál kókuszreszeléket, 3 evőkanál nádcukrot, 1 kiskanál fahéjat, késhegynyi szegfűszeget teszünk a töltelékbe. A réteslapokat nedves konyharuhára terítjük, beolajozzuk, meghintjük búzacsíra, búzakorpa, zabkorpa keverékével, hogy felszívja a nedvességet. A felső harmadára tölteléket teszünk, és felgöngyöljük. Megkenjük olajjal, megszúrjuk villával több helyen, és 160 fokon 40 percig sütjük.

Sütőtökös torta: 6 db tojásból vajas piskótatésztát keverünk, 1 kiskanál szódabikarbónát, 20 dkg apróra reszelt sütőtököt beleteszünk, tortaformában kisütjük. 1 cs. vanília pudingot, 3 dl tejet, 3 evőkanál porcukrot felfőzünk. 20 dkg főtt, leturmixolt sütőtököt, 20 dkg vajat simára keverünk a pudinggal. Ezzel kenjük meg a tortalapokat.

Lettner Annamária