Savanyú különlegességek a piacon

  •  
  •  
  •  

A legtöbb étel elképzelhetetlen savanyúság nélkül. A vasárnapi rántott hús mellé kiváló a kovászos uborka, de egy szelet vajas kenyér savanyú káposztával is mindig jól esik a gyomrunknak. Manapság nagyon nehéz minőségi savanyúságot találni, a boltokban egyszerűen lehetetlen. Az Újpesti Piacon ebből sincs hiány.

A vecsési káposzta és a zöldségek savanyításának története egészen a Habsburg Birodalom korába vezethető vissza. 1786-ban II. Grassalkovich Antal földesúr a németországi Fekete-erdő környékéről ötven családot telepített be a török idők alatt elnéptelenedett Vecsés területére. Velük települt át a Schiller és a Stark (ma Szabados) család is, akiknek leszármazottjai alapították a SAUBER Bt.-t 1994-ben.

Az Újpesti Piac és Vásárcsarnokban megismerkedtünk Szabados József és feleségének, Katalinnak az üzletével, ahol mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő savanyúságot.

– A savanyúságaink 90%-ban a saját termesztésű zöldségekből készülnek. A régi klasszikusok, úgymint a hamisítatlan vecsési savanyú káposzta vagy a sváb káposztasaláta mellett igyekszünk mi is fejlődni, és a kor igényeinek megfelelően újdonságokkal, különlegességekkel előrukkolni. Így született meg például a saját készítésű Börze salátánk és a Mongol salátánk, ami vegyes zöldségekből áll össze, illetve vannak olyan ínyencségeink is, mint a savanyított szilva, ennek van fokhagymával töltött változata is, bébicékla, savanyú káposztával töltött uborka, paprika és dinnye is – mutatta be nekünk termékeiket Szabadosné Schiller Katalin.

A savanyú káposzta ma már „hungarikumnak” számít. Magyarország több területén készítenek minőségi savanyított termékeket, de az igazi savanyúságokat kétségkívül a vecsésiek készítik. Katalinékat az Újpesti Piac 38. üzletében lehet megtalálni.

Tudta?

A savanyú káposzta kiemelkedő C-vitamintartalma miatt a tengerészek már több száz évvel ezelőtt is ezzel védték magukat egyes hiánybetegségek, például a skorbut ellen.

Fotó: magyarorszagom.hu