Akadálypálya az Aktív Parkban

  •  
  •  
  •  

Az egyik leggyorsabban fejlődő és legnagyobb hatású tömegsporttá nőtte ki magát az akadályfutás, nemzetközi nevén OCR – „Obstacle Course Racing”. A speciális katonai kiképzés gyakorlatai jelentik az alapjait. Ezek egyszerűsítése vált később állóképességi és ügyességi sporttá.

A robbanásszerű fejlődést a 2010-ben elinduló Spartan Race sorozatnak köszönheti a sportág. Azóta számtalan különböző nemzetközi sorozat jelent meg, a lényeg mindegyikben ugyanaz: a kalandot, a tömegsportot, a versenysportot és a játékosságot összegyúrják, nyakon öntik nagy adag sárral, homokkal, hóval, és úgy tálalják a kihívást vállalóknak.

2016-ban megalakult a sportág nemzetközi Szövetsége (FISO), 2017-ben ehhez csatlakozott a magyar szövetség (TEFUTSZ – Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség), amely működteti a nemzeti bajnokságokat, a kupafutamokat, részt vesz a sportág nemzetközi felépítésében. Idén június végén Lengyelországban a sportág Európa-bajnokságán több mint 50 sportoló képviseli Magyarországot.

(Az extrémsport-akadálypálya “spártai” erőfejlesztő eszközei nem véletlenül pirosak)

A sportág speciális igényeihez újfajta edzőpályák, gyakorlóhelyek szükségesek, amik eltérnek az eddig ismert szabadtéri tornapályáktól. Az akadálypályák, így a Szilas is, a futás mellett erő- és ügyességi elemek gyakorlására szolgának. Ezek sokkal összetettebbek egy átlagos szabadtéri edzőpályánál, a fizikai erő, edzettség mellett folyamatos koncentráció, figyelem, tudatos jellenlét kell az akadályok leküzdéséhez.

Magyarországon 2012 óta rendeznek versenyeket, egyre többet, a kihívások jellege és nehézsége is egyre változatosabb. A sportág legsikeresebb versenyzői itthon és külföldön is azok, akik képesek a váratlan helyzeteket, körülményeket a leghiggadtabban, legtudatosabban kezelni, ugyanakkor robbanékonyságban, erőben és állóképességben egyaránt a legmagasabb szintre jutnak.

A káposztásmegyeri OCR-pálya – Aktív park – is ezen elvek alapján készült el. Ezért nem átlagos futópálya került kialakításra, folyamatosan figyelni kell a kanyarok miatt, az izmok, ízületek terhelése nem egyoldalú. A tudatosan, figyelemmel végzett sportolás nemcsak a testre, hanem a gondolkodásra, a koncentrációs képességre, a tanulásra és a memóriára is jótékony hatással van.

Az akadálypálya nem alkalmas arra, hogy órákon át „kikapcsolt” állapotban körözzön rajta egy hobbifutó, nem is ez a célja. A versenyek természetes talaját sokkal jobban közelíti a köves felület, amely az egészségre is jó hatással van, hiszen a boka és a talp állandóan jótékony masszázst kap, a bokaszalagok, a talp izmai állandóan változó körülmények között erősödnek.

A versenypályák akadályainak leküzdését gyakorlandó több erősítő eszköz is van a pálya mentén, lehetőséget adva a futás után vagy közben erősítő, ügyességi gyakorlatok elvégzésére. A pályán természetes környezetben a családi programok, a kikapcsolódás is könnyebb, egyszerűbb, színesebb lehet. Az Aktív Park tervezői azt szeretnék, ha a családok jól éreznék magukat, és egymást motiválva egyre többen sportolnának.

További információ:

FISO: worldocr.org
TEFUTSZ: tefutsz.hu
Sportági hírek: akadalyfutas.hu
Szövetségi hírek: ocrsport.hu
Tóth Viktor: triatlonedzo.hu

(A tornapályát bárki használhatja)