•  
  •  
  •  

A turmix nagy előnye, hogy nyers formában fogyasztható, az értékes tápanyagok veszteség nélkül a szervezetbe jutnak. Lettner Annamária tippjei.

Nyáron sokkal több folyadékra és mikro tápanyagra van szükség. Az izzadással elvesztett tápanyagokat pótolni kell. A só fokozott mennyiségben ürül ki a szervezetből. Turmixok formájában a zöldség- és zöldlevélalapúakat sósan is tudjuk fogyasztani. A turmix nagy előnye, hogy nyers formában fogyasztható, az értékes tápanyagok veszteség nélkül a szervezetbe jutnak.

Zöldturmix: 10 dkg bébispenót, 2 nagy levél fejes káposzta és kelkáposzta, 1 csokor petrezselyemzöld és zellerzöld, retek és újhagyma zöldje, 1 fej saláta leveleket leturmixoljuk. Citromlével, sóval, almalével ízesítjük.

Zöldségturmix: 1 db sárgarépa, 1 db cukkini, 1 db kígyóuborka, 1 csomag retek, 1 db karalábé, 3 db paradicsom héja nélkül leturmixolva. Lime-lével, sóval, almalével ízesítjük.

A turmixokba tehetünk őrölt borsot, szerecsendiót, köménymagot, gyömbért ízlésünknek megfelelően. Vízzel hígíthatjuk, ha sűrű. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Nagy vizespohárban kínáljuk, paprika- vagy paradicsomkarikával és sózott mogyoróval díszítjük.

A gyümölcsalapú turmixokat készíthetjük egyféle gyümölcsből vagy vegyesen.

Dinnyeturmix: 1 db sárgadinnye, 1 db gála dinnye, ¼ db görögdinnye húsa, 1 db alma hozzávalókat leturmixoljuk. Citromlével, mentával ízesítjük. Hosszú, talpas poharakban tálaljuk jégkockával. Tetejét darabolt dióval, kis szelet dinnyékkel díszítjük.

Gyümölcsturmix: 0,5 kg sárgabarack, 0,5 kg őszibarack, 10 dkg ribizli, 1 db körte hozzávalókat leturmixolunk. Citromlével, narancslével, őrölt fahéjjal, citromfűvel ízesítjük. Nagy, talpas poharakban tálaljuk, tetejét ribizlivel, kókuszreszelékkel díszítjük. A gyümölcsturmixba tehetünk őrölt szegfűszeget, ánizst, és más gyümölcsöket ízlésünknek megfelelően.

Lettner Annamária