•  
  •  
  •  

A nyári szezonban a lecsót változatosan készíthetjük el, különféle alapanyagok és fűszerek felhasználásával, ízlésünknek megfelelően.

Padlizsános, cukkinis lecsó: 1padlizsánt és 1 cukkinit héjával együtt vékony csíkokra vágunk. Aprított hagymát, fokhagymát olajon átpirítunk, majd hozzátesszük a karikára vágott paprikát, a padlizsánt és cukkinit. Amikor félig puha a zöldség, beletesszük a hámozott, aprított paradicsomot. Fűszerezzük só, őrölt bors, bazsalikom, fűszerpaprika hozzáadásával.
Ezt a változatot tésztaköretekre, pizzára lehet tenni a megszokott hozzávalókkal együtt, vagy burgonya, rizs, tarhonya, sült húsok mellé.

Töklecsó: A tököt legyaluljuk, és a lecsóalapanyagokkal együtt főzzük. Sózzuk, borsozzuk, aprított kaporral, fűszerpaprikával ízesítjük. Ízesíthetünk vele töltött, rakott ételeket. Készíthetünk zelleres, sárgarépás, kukoricás, gombás vagy más zöldséges lecsót.

Lecsós rakott burgonya: héjában főtt burgonyát karikákra vágunk, tepsiben sorba helyezzük. Erre kerül egy réteg lecsó, a tetejére főtt tojáskarikák, megint lecsó. Erre tesszük a következő réteg burgonyát, majd lecsót. A lecsóra grillezett gombaszeletek, majd lecsó kerül rá. A tetejére reszelt sajtot szórunk. Sütőben 30 percig sütjük. A hozzávalókat ízlésünknek megfelelően változtathatjuk.

Lecsós rántotta: Olaj, hagyma, fokhagyma, parika, paradicsom hozzávalókból lecsót készítünk. Amíg készül a lecsó, elkészítjük a tojásos keveréket tej, só, bors, zabpehely hozzávalókból. Végül beleöntjük a lecsóba, óvatosan forgatjuk a megfelelő állagúra.

Mexikói lecsó: A hagyományos lecsóba hegyes, erős paprikát is teszünk. Főtt kukoricát és csicseri borsót keverünk hozzá. Kolbászt és burgurt is főzhetünk bele.