Zöldségek télire

  •  
  •  
  •  

A nyári zöldségeket többféleképpen is eltehetjük télire. Lettner Annamária tippjei.

Savanyúságnak ízlésünknek megfelelően készíthetünk:

Uborkát – savanyú, csemege, vagy vizes uborka.
Paprikát – ecetes egész, vagy szeletelt paprikasaláta.
Káposztát – savanyú káposztasaláta.
Pritaminpaprikát megtölthetünk reszelt fejes káposztával.
Sárga paprikát megtölthetünk reszelt lila káposztával.
Csalamádé – paprika, sárgarépa, uborka, zöldparadicsom, fejes káposzta.
Vegyes savanyúság – karfiol, zöldparadicsom, paprika, uborka, bébi kukorica, sárgarépa, cukkini, pritamin hozzávalókból
Marinált paprikaolajjal

Félkész ételbefőzés:

Lecsó – paprika, paradicsom, hagyma, olaj
Töklecsó, padlizsános lecsó, cukkinis lecsó – a hozzávalók arányát kedvünk szerint változtathatjuk
Párolt fejeskáposzta, lilakáposzta
Párolt reszelt karalábé, zeller
Párolt hagymakocka
Paradicsombefőzés
Zakuszka
Ajvár
A zöldségeknél az összes vizet hagyjuk elfőni!

Fagyasztás:
Tetszőlegesen darabolt zöldségek salátához.
Levesnek vegyes zöldségek egybe csomagolva.
Aprított zöldfűszerek – zöldpetrezselyem, kapor, zellerlevél, sárgarépa zöldje, újhagyma, bazsalikom, koriander zöld, reszelt torma
Főzeléknek összeállítva – gyalult tök kaporral, vagy sárgarépa zöldborsóval
Szeletelt uborka, sárga és piros paprika, csiperkegomba
Kockára vágott karalábé, zeller, sárgarépa, paszternák, cukkini, cékla
Rózsákra szedett karfiol és brokkoli
Kicsumázott tölteni való paprika egymásba helyezve
Ledarált paradicsom, paraj, sóska
A paradicsomot egészben nem célszerű lefagyasztani.
Kifejtett zöldborsó, aprított zöldbab, zellerszár
Tisztított kelbimbó, csöves kukorica

Nyersen:
Ledarált pirospaprika sóval tartósítva, csemege, vagy csípős változatban