Bebetonozzák a borzasztóan alacsony minimálnyugdíjat

  •  
  •  
  •  

A Magyar Közlönyben december 30-án megjelent kormányrendelet egyik rendelkezése bebetonozza, hogy az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege marad havi 28.500 forint, az árvaellátás legkisebb összege pedig havi 24.250 forint – mutat rá cikkében Farkas András nyugdíjszakértő.

Az eddig hatályos szabályozás szerint évente állapították meg azt az összeget, amelynél kevesebb nyugdíjat és árvaellátást senki sem kaphat. Ez a két szám 2008 óta nem változott, ám most már konkrétan, számszerűen belefoglalták az új jogszabályba a jelenlegi helyzetet. 2021. január 1-jétől tehát “akár az idők végezetéig maradhat ez a rémisztően kicsiny összeg” – írja a szakember.

Minimálnyugdíjat egyébként csak nagyon kevesen kapnak Magyarországon, mértéke azonban rendkívül fontos. Mégpedig azért, mert a gyermeknevelési támogatástól a foglalkoztatást helyettesítő ellátáson és a települési támogatáson keresztül a közgyógyellátásig, vagy a rendszeres szociális ellátásig számos összeget ennek alapján számolnak ki. Vagyis, ha a legalacsonyabb nyugellátás emelkedne, akkor emelni kellene ezeket is.

A kormány ugyanakkor rendelkezett a 13. havi nyugdíj egynegyedének februári utalásáról, valamint arról, hogy a nyugdíjjárulék fizetése alól a járvány miatt mentességet kapó munkavállalók és vállalkozók számára ezt az időszakot is szolgálati időnek kell tekinteni.

, , , ,