Operatív törzs: holnap elfogy az eddig beérkezett vakcina, de máris érkezik újabb adag

  •  
  •  
  •  

Müller Cecília ismét arra kérte a magyar embereket, hogy aki teheti, oltakozzon.

Hétfőn is Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese kezdte az Operatív Törzs szokásos tájékoztatóját. Megtudhattuk, hogy a hétvégén összesen 496 esetben intézkedtek olyanokkal szemben, akik megszegték a maszkviselésre vonatkozó kormányrendeletet. A kijárási tilalmat 1443 nem vette figyelembe, de mindössze két olyan ember volt, aki a kutyáját vitte messzebb otthontól, mint az engedélyezett 500 méter. Kiss Róbert elmondta, hogy tavasz óta összesen 26 ezer emberrel szemben kellett intézkedni, aki valamilyen módon megszegte a szabályozásokat.

Müller Cecília azt mondta: a helyzet biztatónak tűnik, de még mindig nem lehet hátradőlni, mert a szomszédos országok némelyikében újra emelkedik a napi esetszám. Hazánkban az elmúlt 24 órában ezer alatti, 875 új fertőzést regisztráltak, és 68 ember halt meg. Kórházi kezelésre 4445 ember szorul, akik közül 330-an vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos szerint biztató jel az is, hogy a gyógyultak most többen vannak, mint az aktív fertőzöttek.

A tisztifőorvos azt is mondta: folyamatosan tapasztalja, hogy az oltásokkal, vakcinákkal kapcsolatban nagyon sok tévhit és más dezinformáció van a köztudatban. Arra kért mindenkit, higgyünk a magyar szakembereknek és bízzunk bennük: hazánk mindig is élen járt a járványos betegségek kezelésében és az oltásokban, ez most is így van.

A hétvégén folytatták az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális intézmények dolgozóinak, illetve lakóinak oltását. Müller Cecília elmondta, hogy az az oltóanyag, ami eddig az országba érkezett, holnap elfogy, de rögtön érkezik is egy újabb adag Pfizer-vakcina, amivel több mint 30 ezer embert lehet beoltani. A tisztifőorvos nyomatékosította: természetesen azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik a vakcina első adagját már megkapták, és a másodikra várnak, félre van ez téve, így nem lesz akadályoztatás. Azt is hozzátette, hogy bár folyamatosan jönnek szállítmányok, az uniós forrásokon kívül a kormány máshonnan is próbál vakcinát szerezni, mert minél több van belőle, annál jobban haladhat az oltás.

, , , , , ,