Márciustól a középiskolások is beleszólhatnának a budapesti döntéshozatalba

  •  
  •  
  •  

Március 1-jétől már minden 14 éven felüli budapesti polgár formálhatja a Fővárosi Közgyűlés napirendjét. Ehhez csupán az kell, hogy a polgári kezdeményezését 60 napon belül 10 ezer lakos támogassa – közölte Karácsony Gergely a közösségi médiában.

A főpolgármester arról számolt be, hogy kinyitják a fővárosi döntéshozatalt a budapestiek előtt.

“Kezdeményezést benyújtani vagy ahhoz csatlakozni online, ügyfélkapus azonosítást követően, vagy a Főpolgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálatán személyesen lehet majd. Az eljárás Magyarországon egyedülálló, a 14 év feletti korhatár pedig 55 ezer budapesti középiskolás előtt nyitja meg a közéletben való részvétel lehetőségét”

– áll Karácsony Gergely bejegyzésében.

A főváros honlapján korábban azt írták, hogy így majd bármely 14 év feletti budapesti javasolhatja, hogy egy adott témát tárgyaljon meg a Fővárosi Közgyűlés.

Ha 60 nap alatt legalább tízezer budapesti támogatja a kezdeményezést, a Közgyűlés köteles tárgyalni a javaslatról, és az ülésre meg kell hívni a kezdeményezőt, aki ott felszólalhat.

Ha 60 nap alatt nem sikerül elérni a kellő számú támogatást, de legalább ezren a kezdeményezés mögé állnak, akkor a főpolgármesternek, a főpolgármester-helyettesnek vagy a téma felelősének kell egyeztetnie a kezdeményezővel.

Az oldalon közzétették a részletszabályokról szóló rendelet tervezetét, amelyről 2021. február 7-ig várják a véleményeket a civiliroda@budapest.hu címre.

2021. február 3-án 16:30-tól online egyeztetést tartanak a tervezetről.

, , ,