Női Egészségnapot tartott az Újpesti Egészségfejlesztési Iroda

  •  
  •  
  •  

A nő jóléte rendkívül érzékeny és ingatag struktúra, hiszen akármilyen külső vagy belső hatás, stressz éri a női szervezetet, szinte biztosan megsínyli az egészsége. Az 1. Női Egészségnapot október 11-én tartotta az Egészségfejlesztési Iroda az Újpesti Szakrendelőben. Az eseményen beutaló nélkül vehettek részt emlővizsgálaton és csontsűrűség-vizsgálaton a nők, akik dr. Forrai Gábor radiológus és dr. Novák Károly nőgyógyász előadását is meghallgathatták.

Ungár Klára, az Újpesti Szakrendelő főigazgatója ismertette, hogy egész évben megfeszített munkát végeznek a nők egészsége érdekében. Számos fejlesztés történt ezen a területen a közelmúltban. A legfontosabb a teljes körű emlődiagnosztika és a Mammográfiai Diagnosztikai Központ, amely Újpest életében először lehetséges, s amelyhez komoly segítséget kapott az SZTK Újpest önkormányzatától. Az Egészséges Budapest Program keretén belül új, 60 millió forint értékű FujiFilm mammográfiai berendezést üzemeltek be Újpesten, így a műszeres emlővizsgálat, az orvos által végzett ultrahangvizsgálat, és szükség esetén a biopsziás vizsgálat is egy helyen érhető el. Az elmúlt hónapok adatai szerint nagy szükség van a szűrésre: hetente átlagosan 53-55 műszeres emlővizsgálat történik, s hetente átlagosan 6 nő szűrővizsgálata mutat olyan eltérést, ami miatt további vizsgálatok indokoltak.

fotó: Várai Mihály

A főigazgató néhány beszédes adatot is megosztott: míg 2022-ben 2002 nő vett részt mammográfiás szűrésen, 2023-ban már 2754 nő érkezett. Idén egyetlen hónap alatt, csakis januárban 299 nőt vizsgáltak meg, s ebben az évben előreláthatólag 3000 felett lesz a szűrések száma. Az erőfeszítések eredménye, hogy megszűnt a várólista: jelenleg mindössze 1,5 héten belül megtörténik a szűrővizsgálat. Ezt követően hét munkanapon belül elkészül a lelet és amennyiben további vizsgálat szükséges, akkor a lelet elkészülte utáni héten már az ultrahangvizsgálat, és – ha szükséges – a mintavétel is megtörténik.

Ungár Klára azt is közölte, hogy rendkívül modern készülékkel képesek vizsgálni a csontsűrűséget is. A csontsűrűség mérés vizsgálat, az oszteodenzitometria, röviden ODM a csontok ásványianyag-tartalmának mérésére szolgál, és elérhető Újpesten is. A közelmúltban sikerült megduplázniuk a speciális ODM vizsgálatok időpontjait. Immár rendelkezésre áll a menopauza gondozás is, amelyet – a női egészségnapon előadást tartó – dr. Novák Károly nőgyógyász végez városunkban.

fotó: Várai Mihály

A főigazgatónő elmondta, hogy endokrinológiai szakrendelésen vizsgálják ki a hormonproblémákat, amelyek esetében kétszer annyi nő érintett, mint férfi. Továbbá méhnyakrák szűréseket is folyamatosan végeznek az SZTK-ban, egyre többen jelentkeznek méhnyakrák szűrésre, mivel számos nő visszatér az állami rendelésekre a magánszférából. Továbbra is arra kérik a pácienseket, hogy vegyék igénybe az SZTK online időpontfoglaló alkalmazását.

BJ

, ,