•  
  •  
  •  

A nyári szezon javában tart, és ez az árakban és a választékban is jól látható a piacokon. A standok roskadoznak a friss, hazai zöldségektől és gyümölcsöktől, a lekvárra, és befőttekre áhítozók pedig már készíthetik elő a befőzőedényeket.

Befőznivaló gyümölcsök szezonja

Az igazi befőzős sztárok most az őszibarack (1600 Ft/kg) és a lapos barack (2000 Ft/kg), amelyekből ízletes lekvárok készíthetők. A sárgabarack 1300 forintos kilós átlagárával még mindig az egyik legkedveltebb befőznivaló, hiszen belőle készül az egyik legnépszerűbb nyári lekvár. A ribizli (2400 Ft/kg), szeder (1500 Ft/kg) és a Vilmos körte (1450 Ft/kg) szintén a befőzők kedvencei, hiszen ezekből különleges dzsemek és kompótok készíthetők. A cseresznye még mindig kapható, kilója 4800 forint körül mozog, bár lassan kifutóban van a szezonja. Az eper és szamóca párosa továbbra is keresett, de az árak már a szezon végére jellemzően magasabbak, ha találunk, 4-5 ezer forintot is kell fizetnünk értük kilónként.

Szezonális gyümölcsök és dinnyék

A görögdinnye ára 360–500 forint között mozog, míg a sárgadinnye 400 forintért kapható, így igazi frissítő nyári csemegét kínálnak. Az olasz szőlő 2000 forintért kapható, a szilva pedig 600 forintos kilós áron csalogat – ez utóbbi szintén ideális befőzésre és lekvárkészítésre.

Zöldségek minden mennyiségben

A zöldségfronton is széles a kínálat: a tök és a cukkini kilója 400 forint, tv-paprika és paradicsom 680 forint, a karalábé 350 forint, a zeller 500 forint, a sárgarépa és a fehérrépa csomagja 400 forintért vihető. A friss újkrumpli 400, a hagyma 500, a főzésekhez elengedhetetlen kukorica 250 forintért kapható. A hüvelyesek közül a vajbab 1980, a fejteni való bab 2400 forint, a kovászos uborka alapanyagául szolgáló uborka pedig 300 forint kilónként.

Különlegességek

A kínálatban található áfonya 3000, karfiol és padlizsán 1000 forintos áron, míg a cékla 980 forintért kapható – utóbbi savanyúságként vagy salátaként is nagyon kedvelt zöldségünk.

Összességében: a piacok most mutatják a vásárlók számára a legszínesebb arcukat, a befőzésre vágyók szinte minden alapanyagot megtalálnak, legyen szó klasszikus sárgabaracklekvárról, ribizlizseléről vagy akár különleges szedermálna kombinációkról. Érdemes most beszerezni a gyümölcsöket, amíg még tart a befőzési szezon!