•  
  •  
  •  

A dobostorta megalkotásának 140. évfordulója adta a Magyarország Tortája verseny idei tematikáját. A győztes a DCJ Stílusgyakorlat nevű csokoládés-karamellás-meggyes alkotás lett. Magyarország Cukormentes Tortájának pedig az Álmodozó fantázianevű alkotást választották. Augusztus 19-től Újpesten is meg lehet majd kóstolni.

A Magyarország Tortája versenyt a gyulai Kézműves Cukrászda DCJ Stílusgyakorlat nevű alkotása nyerte. Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza pedig megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét.

Már 19. alkalommal írták ki a Magyarország tortája versenyt, melynek célja: méltó módon ünnepelni augusztus 20-át, Magyarország szimbolikus születésnapját, egy igazán különleges tortával. A versenyt ezúttal a Dobos-torta 140. évfordulójának jegyében hirdették meg. A nevezett tortákban a Dobos-torta jellegét adó alapanyagokat kellett felhasználni, szabadon választott mennyiségben és módon, kiegészítve egy megadott alapanyagkosárból választott hozzávalókkal. A győztes a gyulai Kézműves Cukrászda által alkotott DCJ Stílusgyakorlat alkotás lett.

A Magyarország cukormentes tortája kiírást 14. alkalommal tette közzé az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei nyertes torta, az Álmodozó felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi, hozzáadott cukor nélkül. Különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja.

A 14. alkalommal meghirdetett Szent István-napi kenyér versenyre több tucat vállalkozás nevezett, három kategóriában összesen csaknem hetven termékkel. A Szent István-napi kenyér díját a balmazújvárosi Balmaz Sütöde nyerte el tönkölylisztes Alföldi Pajta kenyerével, az innovatív kenyér kategória győztese a mórahalmi Varga Pékség extra szűz olívaolajos mediterrán kenyere lett, míg a leveles sétáló sütemény kategóriájában a budapesti Három Tarka Macska Pékség szerzett első helyet az Augusztusi álom elnevezésű, brownietöltelékes, meggyszószos süteménnyel.

Augusztus 19-től az újpesti Horváth Cukrászdában is meg lehet majd kóstolni az Ország Tortáját és a cukormentes tortát is.
A cukrászda üzletvezetője az Újpest Média kérdésére válaszolva elmondta: “Én mindkét tortát kifejezetten ízletesnek találtam. A hagyományos változat, amely idén a dobostorta modern újragondolása volt, számomra különösen kedves, hiszen a dobos az egyik személyes kedvencem is. Úgy gondolom, ez az idei torta az elmúlt évek egyik legjobban sikerült alkotása, mind ízvilágában, mind textúrájában. Elegáns, harmonikus és technikailag izgalmas, miközben végig megőrzi a klasszikus dobostorta ismerős karakterét. A cukormentes torta pedig könnyed, jól kiegyensúlyozott ízvilágú desszert, amelyben a természetes édesség tökéletesen érvényesül anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni az élményben.” – mondta Szabó Kata, aki a kivitelezésről is beszélt.
A kivitelezés a DJC Stílusgyakorlat tortánál technikailag kihívást jelenthet a cukrászok számára, ugyanakkor lehetőséget is ad arra, hogy új, frissítő technikákat próbáljunk ki, ami szakmai szempontból mindig izgalmas feladat. A Horváth Cukrászda nevében gratulálok a győztes tortákat készítő mestercukrászoknak!” – zárta gondolatait Szabó Kata üzletvezető.