Készítsen kapszulakamrát, hogy kevesebb ételt dobjon a kukába! A háztartások élelmiszer-pazarlásának csökkentésében fontos szerepet játszik az otthoni élelmiszerkészletek tudatos kezelése. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kapszulakamra koncepcióján keresztül nyújt gyakorlati útmutatót ahhoz, hogyan érdemes kialakítani az élelmiszer alapkészletet a háztartásokban. A cél az élelmiszer-pazarlás csökkentése.
A Nébih elmúlt évi háztartási hulladékfelmérése alapján a magyar háztartásokban az élelmiszer-pazarlás két leggyakoribb oka a nem megfelelő tervezéshez köthető. Fejenként évente 7,5 kg elkerülhető élelmiszerhulladék kerül a kukába amiatt, mert elfeledkeztünk róla vagy túl sokat vásároltunk belőle és lejárt, megromlott. Ennek megelőzésében nyújthat segítséget az otthoni élelmiszerkészlet nyomon követése, például kapszulakamra kialakításával.

A kapszulakamra nem a felhalmozást, hanem a tudatos készletezést jelenti. Lényege, hogy a háztartás étkezési szokásaihoz igazodva, olyan alapélelmiszerekből álló készlet jöjjön létre, amely sokoldalúan felhasználható, egymással jól kombinálható és hosszabb ideig eltartható elemekből áll. Az így kialakított alapkészlet mindennapi segítséget nyújthat a menütervezésben, ezzel is csökkentve az impulzív vásárlások okozta felesleges kiadásokat.
A kapszulakamra összeállításának első lépése a háztartás fogyasztási szokásainak feltérképezése. Érdemes áttekinteni, mely ételek kerülnek gyakran az asztalra a különböző étkezések alkalmával, majd ezekhez igazítani a szükséges alapanyagokat és mennyiségeket. A meglévő készletek rendszeres felülvizsgálata segít elkerülni a túlhalmozást és biztosítja, hogy az élelmiszerek a lejárati idő előtt felhasználásra kerüljenek.

A kapszulakamra alapját jellemzően olyan tartós élelmiszerek képezik, mint az étolaj, a fűszerek, a tésztafélék, a rizs, a konzervek és a különböző szószok. Ezek kiegészíthetők fagyasztott húsokkal, zöldségekkel és gyümölcsökkel, figyelembe véve a háztartási fagyasztószekrény kapacitását. A fagyasztó tartalmát is érdemes időről időre ellenőrizni, mivel fagyasztva sem érdemes túl hosszú ideig tárolni az élelmiszereket. A gyakran fogyasztott, bár rövidebb ideig eltartható termékek – például a joghurtok vagy felvágottak – szintén részei lehetnek a készletnek, ha vásárláskor figyelembe vesszük a fogyaszthatósági időt és átgondoljuk, valóban fel tudjuk-e használni a lejárati idő előtt.
Táblázattal egyszerűen nyomon követhetjük a hűtőszekrény, a fagyasztó és a kamra tartalmát.
További pazarlásmentes tippek maradeknelkul.hu weboldalon olvashatók.
BK