A Béla utca és a Tompa utca sarka

  •  
  •  
  •  

Sorozatunkban egykori újpesti városképeket, utcarészleteket szembesítünk a mával.

A Béla utca és Tompa utca sarka észak felől, az Aschner tér felől fotózva látható archív képeslapunkon. A felvétel 1930-ban készülhetett. A Béla utca a Megyeri utat köti össze a Váci úttal, a rá merőleges Tompa utca a Pintér József utcától a Fóti útig tart.

Újpestnek ezt a területét nagyjából a várossá nyilvánítás idején, 1905 után parcellázták, ekkor alakult ki az Egyesült Izzó területének északi falától a Fóti útig kiépült utcarendszer. A Béla utca neve valószínűleg Árpád-házi királyunk nevére utal, csakúgy, mint a Tompa utcát lezáró Kálmán utca neve. Utóbbit 1933-ban nevezték el Pintér Józsefről (1858–1928), a Tungsram volt műszaki igazgatójáról. A lap hátterében a nagyvállalat egyik épülete áll. Az Izzó kéménye és a tűzfal dacol az idővel, mindkettő megmaradt. 

Az előtérben jobbra látható Messó vendéglő tulajdonosa az 1938-as Ujpesti Almanach szerint ifj. Messó János (Béla u. 19.) volt. A ház ma is látható, külső vakolatmegoldása őrzi a régi vendéglőépület díszítményeit, csak a bejárat szűnt meg. A fotó bal oldalán viszont külsejében is megváltozott a háború előtti Urbanek András-féle vendéglő épülete, amelynek címe Tompa utca 5. Az utca vélhetőleg Tompa Mihály költőről kaphatta nevét, lévén a vele párhuzamos utcát is irodalmárról, Czuczor Gergelyről nevezték el. Jellemzően kertes kislakások épültek itt, igazi városszéli jelleget adva a vidéknek. 1907-ben a városrészre jellemző életmód indította arra a karmelita rend tartományfőnökét, hogy a kongregáció zárdafőnöknőjét megkérje, jelölje ki missziós területnek ezt a környéket. Ez az elhatározás vetette meg az 1926-ban épült megyeri Nagyboldogasszony-plébánia alapjait.

B.K.

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténészek. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály. Fotó: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény, Várai Mihály.