A Bródy Imre utca

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta nevét az az utca, ahol otthonuk található.

Az Izzó-lakótelepen, a Bródy Imre utcában Kadlecovits Géza helytörténészt, a sokat idézett utcanévlexikon szerkesztőjét, Újpest díszpolgárát kérdezzük, aki az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-nél vezető beosztásból ment nyugállományba. Alapítója volt a Gyártörténeti Múzeumnak, úgy ismeri a hajdani gyáróriást, mint a tenyerét. Az utcanévadó Bródy Imre esetében ugyanis a szálak a Tungsramba vezetnek.
– Az utca névadója Bródy Imre dr., fizikus, aki 1891-ben Gyulán született, és hetven évvel ezelőtt, 1944-ben halt meg Németországban. A budapesti tudományegyetemen szerzett diplomát, 1920-tól Németországban, a göttingeni egyetemen dolgozott. 1923-ban az Egyesült Izzó Kutató Laboratóriumába hívják. Egy kutatócsoport tagjaként izzólámpa-fejlesztéssel foglalkozik. 1930-ban szabadalmaztatja a kriptongázzal töltött izzólámpát, majd a kriptongáz gazdaságos előállítása foglalkoztatta. Ennek eredményeként a világon elsőként Magyarországon, Ajkán épült fel az Egyesült Izzó Kriptongyára, a kriptonégő pedig az 1936-os Ipari Vásár sztárja lett. Bródy élettörténete tragikusra fordult, mert ugyan a második világháborúban a gyár vezetői mentesítették a munkaszolgálat alól, de ezt a lehetőséget visszautasította, és önként csatlakozott családjához. A haláltáborból nem tért vissza. Az utókor 1972-ben emléktáblát állított, utcát, gimnáziumot nevezett el róla – sorolja a helytörténész.
Majd megtudjuk, a család az Izzó-lakótelep felépítése óta lakik a Bródy Imre utcában.
– Azóta sem vágyunk máshová – tudunk meg személyeset Kadlecovits Gézától. – Csendes zsákutca a miénk, ahol a lakók ősidők óta, ez az 1969–70-es éveket jelenti, élnek, jól ismerik egymást, már a gyerekeink is felnőttek. A társasházunk példázza, hogy együtt, összefogva sokkal többre mehetünk. Jól gazdálkodunk, lényeges kérdésekben közösen döntünk. Utóbb 40 millió forintot fordítottunk, hitel és állami támogatás nélkül a lépcsőházak festésére, a ház vakolására. A kertben zöld növények pompáznak, japán alma díszlik, kis színfolt ez az Izzó-lakótelepen.

István, a harmincas éveiben járó fiatalember a szomszédos utcában nőtt fel és ’izzós” leszármazottként jól tudja ki a névadó. Krisztina, a hazafelé tartó diáklány a Bródy név mögött híres feltalálót sejt. A kripton égő megemlítésével bővítettük ismereteit.

B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Bródy Imre utca (1971) Káposztásmegyeri út 7.-től nyíló zsákutca. Bródy Imre (1891–1944) fizikus, a kriptontöltésű izzólámpa feltalálója volt.