A fertőzöttek 2,6 százaléka egészségügyi dolgozó

  •  
  •  
  •  

A holnapi kormányülésen vizsgálják meg a két hete bevezetett szigorítások eredményeit. Tájékoztatott az operatív törzs.

Az operatív törzs kedd délelőtti tájékoztatóján Kiss Róbert rendőralezredes megerősítette, hogy a mai naptól életbe lépett az idősek védett vásárlási idősávja. A szabályok betartatásáról az üzlet vezetőjének és az alkalmazottaknak kell gondoskodni, mulasztás esetén a rendőrség be is zárhatja az érintett boltot – tette hozzá.

Tegnap 294 esetben intézkedtek a hatóságok a maszkviselési szabályok megszegése miatt, 260 személy közterületen szegte meg a szabályokat, a tömegközlekedésen és a kereskedelmi üzletekben 34 személlyel szemben kellett intézkedni. Több vendéglátóhely nem tartotta be a nyitvatartási szabályokat, ezért 2 létesítmény ideiglenes bezárásáról hoztak döntést.

A csoportosulás tilalmának megszegése miatt 324 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a friss adatok ismertetésével kezdte a tájékoztatóját. 3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és elhunyt 117, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 008 főre emelkedett, 44 020-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 133 853 fő. 7598 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 638-an vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek megoszlása hazánkban jelenleg a következők szerint alakul:

Budapesten 29 240 fő,
Pest megyében 19 191 fő,
Győr-Moson-Sopron megyében 9824 fő,
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 7056 fő,
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6846 fő,
Hajdú-Bihar megyében 6719 fő,
Bács-Kiskun megyében 6133 fő,
Veszprém megyében 5430 fő,
Vas megyében 4701 fő,
Csongrád-Csanád megyében 4495 fő,
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 4160 fő,
Fejér megyében 4123 fő,
Békés megyében 3822 fő,
Baranya megyében 3797 fő,
Heves megyében 3596 fő,
Komárom-Esztergom megyében 3583 fő,
Nógrád megyében 3382 fő,
Zala megyében 3360 fő,
Somogy megyében 2423 fő,
Tolna megyében 1972 fő.

A tiszti főorvos elmondta: a települések 91 százalékában jelen van igazoltan fertőzött személy. Hozzátette, hogy enyhén emelkedő tendenciát mutat a kórházban ápoltak száma. Az elmúlt napon elhunytak életkori kiterjedése széles, a 33 évestől a 101 évesig. Legtöbbjüknek nem is egy, hanem több súlyos krónikus betegsége volt.

Az időseket arra kéri Müller Cecília, hogy a számukra kijelölt időpontban menjenek az élelmiszerüzletekbe, drogériákba, gyógyszertárba, mert az ő védelmük miatt vezették be az idősávokat.

Az országos tiszti főorvos a gyorstesztek értékelését is elmagyarázta. A C a kontroll, a T a tesztvonal, ha mind a kettő pozitív, akkor pozitív a teszt. Ha egyik mellett sincs jelzés, akkor meg kell ismételni a tesztet, ha csak a C mellett van jelzés, a T mellett pedig nincs, az negatív eredmény.

Müller Cecília elmondta, hogy a jelenleg is zajló a szennyvízvizsgálat iránt külföldről is érdeklődnek, mert egy jó módszertant sikerült kifejleszteni a Népegészségügyi Központban. Beigazolódott, hogy a szennyvízben mért örökítőanyag-mennyiség egyértelműen mutatja a várható fertőzöttek számát.

A jelenlegi adatok azt mutatják, hogy Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Székesfehérváron emelkedett a szennyvízben a vírus örökítőanyag-mennyisége a 47. héten, ezeken a helyeken nagy valószínűséggel a fertőzöttek emelkedő számára kell számítani. Kecskeméten és Szolnokon csökkenő tendenciát lehet tapasztalni.

Kérdésre elhangzott, hogy hetente fogják közölni a pedagógusok tesztelésének eredményét, egyéni döntésnek tartják, ezért nem tették kötelezővé a tesztet számukra.

Az összes fertőzött 2,6 százalékát teszik ki az egészségügyi dolgozók.

Az operatív törzs figyelemmel kíséri a változásokat, a járvány dinamikáját. Fontos a döntések meghozatalánál az egészségügyi rendszer terheltsége, de számos más szempont is van. A holnapi kormányülésen vizsgálják meg a két hete bevezetett szigorítások eredményeit.

, ,