A forradalomra emlékeztek

  •  
  •  
  •  

A fővárosi eseményektől némileg eltérően Újpesten a helyi politikai erők közös résztvétellel emlékeztek az 1956-os forradalmi eseményekre és hősi áldozataira.
Délelőtt 11 órától az ’56-os park rusztikus kőtorzójánál az Újpesti Forradalmi ’56-os Szövetség szólította történelmi főhajtásra a közélet képviselőit és az ünnep méltóságát szívükben hordó lakosokat.

Gyevát Ottó, a szövetség elnöke Lányi Zsolt szavait idézve ítélte el a mindenkori diktatúra uralmát és határozta meg az örök emberi lelkiismeret kötelességét:
„A magyar nemzet igaz fele egy dolgot kíván és szeret a legjobban, amiért életét is hajlandó feláldozni: a magyar szabadságot és függetlenséget…”
Hasonlóan lelkes szavakkal köszöntötte ’56 emlékét az újpesti kisgazdák képviseletében Szivák István, valamint a hajdani bajtársak emlékét megidézve idősebb Gyevát Ottó. Zárszóként a szövetség elnöke lányával, Gyevát Csillával közös szavalattal búcsúzott a jeles alkalomtól s a megjelent ünneplőktől.
A városháza hátsó bejáratánál tartott esti koszorúzás zordabb körülményeket parancsolt a „politikai ökumené” jegyében összegyűlt esernyős tömegre. Itt Nagy István alpolgármester osztotta meg némi aktuálpolitikai kihallással az elnyomás elleni szabadságharccal kapcsolatos gondolatait a jelenlévőkkel. A koszorúzás emelkedett perceit megelőzően Balla Bence, az Angliai Magyar Politikai Szervezetek Szövetsége képviseletében emlékkeresztet nyújtott át politikai tevékenységének elismeréseként dr. Derce Tamás polgármesternek.   

A Politikai Foglyok Országos Szövetségének nevében a Megyeri úti temetőben is megemlékeztek az ’56-os események újpesti áldozatairól október 27-én. Egy éve avatták fel azt a márványtáblát, amelyen megörökítésre került az itt nyugvó valamennyi mártír és vétlen áldozat neve, akik az 1956. októberi forradalom és szabadságharc ideje alatt vesztették életüket: mindannyiunk kötelessége, hogy emlékezzünk rájuk és tisztelegjünk emlékük előtt.
’56 szellemét az ifjúság számára is örökítve emlékezett meg a történelmi eseményről Cserna Kata a Szűcs Sándor Általános Iskola 8/b osztályos tanulója, aki Márai Sándor: Halotti beszéd című művét tolmácsolta.