A Hétfejű Tündér új sorozatban

  •  
  •  
  •  

A Móra Könyvkiadó új Lázár Ervin-sorozata első két kötetének kiállítással egybekötött bemutatóját az íróról elnevezett újpesti általános iskolában tartotta nemrégiben. A varázslatos illusztrációkat a diákok is megcsodálhatták az aulában elhelyezett paravánokon.

Lázár Ervin A Hétfejű Tündér és A Négyszögletű Kerek Erdő – Bikfi -Bukfenc-Bukferenc című kötetét mutatta be január 6-án, a Lázár Ervin Általános Iskolában a Móra Könyvkiadó, amely új sorozatot indít az író életművéből. Az eseményen megjelent Vathy Zsuzsa, Lázár Ervin özvegye, de a gyerekek megismerkedhettek az új sorozat szerkesztőjével, Dávid Ádámmal, valamint az illusztrátorokkal: Molnár Jacqueline-nel és Buzay Istvánnal is. Az egybegyűlt iskolásoknak Dávid Ádám szerkesztő mesélt az illusztrációk megszületéséről, amelyet a gyerekek egy vetítés segítségével kísérhettek nyomon. Ízelítőül, zárásként felolvasott egy mesét az egyik könyvből fiatal közönségének.

Az író kapcsolata 1964-ben kezdődött a Móra Kiadóval, ekkor jelent meg A kisfiú meg az oroszlánok című kötete, amelyet 1992-ig további tíz könyv követett. Most, hogy ismét náluk jelennek meg Lázár Ervin meséi, egy új sorozatot indítanak.

– Azt gondoltuk, hogy a két legnépszerűbb mesegyűjteménnyel kezdjük. Az egyik A Hétfejű Tündér, amely huszonkét mesét tartalmaz, a másik pedig A Négyszögletű Kerek Erdő meseregényből készült Bikfi -Bukfenc-Bukferenc válogatás, amelynek tartalma szinte teljesen megegyezik a Móra Kiadónál ugyanilyen néven évtizedekkel ezelőtt megjelent kötetével. Ez a kiadvány arról volt nevezetes, hogy ebben szerepeltek először együtt a meseregény szereplői – mondta Dávid Ádám szerkesztő.

A szerkesztő elárulta: még két további magyar nyelvű kötetet terveznek megjelentetni az idei könyvhétre, amellyel teljessé válik Dömdödöm és társainak története. A mesekötetek mellett egy képeskönyvsorozatot is elindítanak, amelyben egy-egy rövidebb történet, mesenovella szerepel, amelyeket mindig más grafikus illusztrál. Az idei könyvfesztiválra angolul és németül is megjelennek a kiadványok, azaz összesen tíz idegen nyelvű könyv lesz elérhető Lázár Ervintől.

– Nagyon jó érzés látni, hogy a gyerekek a képeken és grafikákon keresztül éppen úgy bevezethetők a könyv tartalmába, mint a szövegen keresztül. Úgy tűnik, hogy ennek köszönhetően jobban élvezik és sokkal jobban meg is értik a szövegek lényegét – vélte Vathy Zsuzsa.

– Húsz éven keresztül jelentek meg Lázár Ervin-kötetek a Századvég kiadónál Réber László rajzaival, ami maga volt a csoda. A kiadóváltás és a könyv formai változtatásai előtt kikértem Csukás István véleményét, aki úgy vélekedett: húsz év után mindenképpen érdemes változtatni formai, tartalmi dolgokon és a kiadón is. Jó, hogy esetleg más mesék, történetek legyenek összeválogatva, és az eddigiektől eltérő grafikával jelenjenek meg – mesél a Móra Kiadóval való régi-új kapcsolatról Vathy Zsuzsa.

G. R.