A hónap gyümölcse, a szőlő

  •  
  •  
  •  

Az egyik leghatásosabb módja, hogy a szervezetet felkészítse a télre, feltöltse vitálanyagokkal a sejtjeinket.

A szőlő fogyasztásával nagyon sok védőanyagokhoz jut a szervezet. Nevezetesen antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek gazdag kínálatát vehetjük magunkhoz. Sok természetes vizet tartalmaz, valamint az egyszerű cukrok gyors energiát adnak, tehát reggel a tanulást vagy a munkában a koncentrációt segítik. Mivel a szőlőcukor egyszerű cukrot tartalmaz, gyorsan felszívódik a vérbe, ezért a cukorbetegeknek nem ajánlott.

Minél sötétebb fajta, annál több antocianidint és resveratrolt tartalmaz. Ezek az értékes anyagok a gyümölcs héjában találhatók, ez adja a jellegzetes színét a gyümölcsnek. A szőlő magja is nagyon értékes. Olaja magas élettani értékű, főleg a szív- és érrendszer, valamint az idegrendszer karbantartásában van nagy szerepe. A szőlőmagolajat saláták, krémek, hidegtálak készítésénél használhatjuk.
Szőlőkúrát alkalmazhatunk immunrendszer-erősítésre, a legyengült szervezet tápanyagfeltöltésére. Lecentrifugáljuk a szőlőt, és leszűrjük. A rostos levet ihatjuk natúr, de ízesíthetjük vele a teát vagy az ivóvizünket. A sűrű pépet befőzhetjük, és szőlőzselének eltesszük. Akár sütemények, pudingok, egyéb édességek, palacsinták ízesítésére is használhatjuk.

A friss szőlőt almás, túrós, vaníliás, csokoládés süteményekbe, desszertekbe, pudingokba tehetjük. Gyümölcsleveseket, mártásokat, sült húsokat vagy zöld salátákat díszíthetünk vele.

A leszemezett szőlőszemeket fogvájóval picire vágott sajtkockákra tűzzük. Mutatós vendégváró vagy uzsonna. Többféle szőlőt tehetünk gyümölcstálra körtével, szilvával, almával, őszibarackkal.

Lettner Annamária dietetikus